wyciągnij ciasto strudla

najlepsze ciasto sprawi, że strudel będzie nieskazitelny! W końcu nauczyłem się robić prawdziwe ciasto strudla! Teraz moje ulubione wypieki są po prostu idealne) spieszę się, aby podzielić się z Tobą przepisem-spróbuj, to naprawdę dobry sposób, aby strudel był cienki i chrupiący)
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 41 % 26 g
węglowodany 50 % 32 g
380 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wlej wodę do małej miski, podgrzej do ciepłego stanu.

2. Dodaj olej roślinny (tylko rafinowany!)

3. Wprowadzamy żółtko, mieszamy.

4. Sól i dodaj mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, elastyczne, ugniataj przez co najmniej 10 minut.

5. Gotowe ciasto zbieramy w Kolobok i zawijamy w folię spożywczą (odpowiednia jest również plastikowa torba), pozostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.

6. Aby ułatwić pracę, podziel ciasto na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jedną część tak, aby grubość warstwy wynosiła 2-3 mm, po czym zaczynamy "bawić się" ciastem, rozciągając je rękami, aż stanie się przezroczyste (robimy wszystko bardzo ostrożnie i powoli, aby nie rozerwać ciasta).

ciasto powinno być bardzo cienkie, nie grubsze niż 2 mm. w gotowe ciasto natychmiast owinąć nadzienie i wysłać do pieczenia.

miłego ciasta i pysznego pieczenia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy