skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do małej miski, podgrzej do ciepłego stanu.
2. Dodaj olej roślinny (tylko rafinowany!)
3. Wprowadzamy żółtko, mieszamy.
4. Sól i dodaj mąkę, zagniataj ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, elastyczne, ugniataj przez co najmniej 10 minut.
5. Gotowe ciasto zbieramy w Kolobok i zawijamy w folię spożywczą (odpowiednia jest również plastikowa torba), pozostawiamy w temperaturze pokojowej na pół godziny.
6. Aby ułatwić pracę, podziel ciasto na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj jedną część tak, aby grubość warstwy wynosiła 2-3 mm, po czym zaczynamy "bawić się" ciastem, rozciągając je rękami, aż stanie się przezroczyste (robimy wszystko bardzo ostrożnie i powoli, aby nie rozerwać ciasta).
ciasto powinno być bardzo cienkie, nie grubsze niż 2 mm. w gotowe ciasto natychmiast owinąć nadzienie i wysłać do pieczenia.
miłego ciasta i pysznego pieczenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g