ciasto na pączki bez drożdży
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przygotuj wygodną miskę, rozbij do niej jajka, wlej mleko skondensowane i wymieszaj (w żadnym wypadku nie ubijaj mikserem!)
przesiej mąkę do powstałej masy (mąki nie należy dodawać od razu-lepiej robić to w częściach, aby nie wkładać nadmiaru i nie robić ciasta "zatkanego" ) z proszkiem do pieczenia, a także dodaj wanilinę i sól.
zagniataj ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne.
gotowe ciasto należy pozostawić pod folią spożywczą przez 15-20 minut. Ciasto przykrywa się, aby nie pękało, a na jego powierzchni nie tworzyła się skorupa.
pyszne pączki i oczywiście dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g