klasyczne ciasto lasagne

cienkie ciasto sprawi, że lasagne będzie idealna i bardzo smaczna! Wiele moich przyjaciół używa zakupionych arkuszy lasagne(przyznaję, że do niedawna byłem wśród nich). Niedawno dowiedziałem się od kolegi, że sama z powodzeniem robi ciasto. I zdecydowałam się na eksperyment. Wszystko wyszło za pierwszym razem! Wcześniej nawet nie myślałem o tym, że przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste. Można go również przygotować na przyszłość i przechowywać w hermetycznie zamkniętej torbie przez około 2 miesiące.
olgaNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 64 % 41 g
319 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

ciasto z podanej ilości składników wystarczy na lasagne dla około 4 osób. Więc zacznijmy.

włóż wodę do zamrażarki na 30 minut - niech tam czeka na swoją kolej.

przesiej mąkę szkiełkiem na czystą powierzchnię roboczą. W osobnym pojemniku ubij jajka widelcem, a następnie ręką zrób małe zagłębienie w mące, wlej tam masę jajeczną, dodaj sól.

wymieszaj ciasto, bardzo delikatnie, wlewając oliwę z oliwek w małych partiach. Gdy masa nabierze wyglądu przypominającego ciasto, wlej do niej lodowatą wodę w częściach i ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i plastyczne. Jednocześnie ciasto nie powinno być ciasne i zbyt strome.

podziel ciasto na kilka równych części, z każdej uformuj opaskę uciskową. Następnie rozwałkuj wiązki tak cienko ,jak tylko się okaże (posyp powierzchnię roboczą mąką). Pokrój rozwałkowane ciasto na prostokąty o pożądanej wielkości.

ułóż prostokąty warstwami, przesuwając każdy z nich pergaminem lub ręcznikami papierowymi (aby się nie sklejały). Pozostaw do wyschnięcia na około trzy godziny (tylko nie w bezpośrednim świetle słonecznym!)

udanych eksperymentów kulinarnych i oczywiście pysznej lasagne! Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy