skład / składniki
metoda gotowania
ciasto z podanej ilości składników wystarczy na lasagne dla około 4 osób. Więc zacznijmy.
włóż wodę do zamrażarki na 30 minut - niech tam czeka na swoją kolej.
przesiej mąkę szkiełkiem na czystą powierzchnię roboczą. W osobnym pojemniku ubij jajka widelcem, a następnie ręką zrób małe zagłębienie w mące, wlej tam masę jajeczną, dodaj sól.
wymieszaj ciasto, bardzo delikatnie, wlewając oliwę z oliwek w małych partiach. Gdy masa nabierze wyglądu przypominającego ciasto, wlej do niej lodowatą wodę w częściach i ugniataj ciasto, aż będzie miękkie i plastyczne. Jednocześnie ciasto nie powinno być ciasne i zbyt strome.
podziel ciasto na kilka równych części, z każdej uformuj opaskę uciskową. Następnie rozwałkuj wiązki tak cienko ,jak tylko się okaże (posyp powierzchnię roboczą mąką). Pokrój rozwałkowane ciasto na prostokąty o pożądanej wielkości.
ułóż prostokąty warstwami, przesuwając każdy z nich pergaminem lub ręcznikami papierowymi (aby się nie sklejały). Pozostaw do wyschnięcia na około trzy godziny (tylko nie w bezpośrednim świetle słonecznym!)
udanych eksperymentów kulinarnych i oczywiście pysznej lasagne! Gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g