ciasto na arkusze lasagne

Zrób sobie idealne ciasto na swoje ulubione danie! Lubisz lasagne? Ja też:) dzisiaj opowiem o tym, jak przygotowuję ciasto w domu. Nie ma nic skomplikowanego - wystarczy odrobina cierpliwości, a cienkie prześcieradła obnoszą się ze stosem na biurku!
dino4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 71 % 42 g
265 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przygotuj powierzchnię roboczą. Na blacie można położyć matę silikonową lub dużą deskę do krojenia.

przesiej mąkę szkiełkiem na przygotowaną powierzchnię (najpierw 350 g, reszta na posypkę), zrób małe zagłębienie w środku, rozbij tam jajka i dodaj szczyptę soli.

delikatnie widelcem wymieszaj część mąki z jajkami, a gdy masa stanie się grubsza, zacznij wyrabiać ciasto.

gdy stanie się elastyczny, Kontynuuj ugniatanie ruchami rozciągającymi, powtarzając je raz po raz przez 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kolejnym kryterium jest to, że ciasto lasagne nie powinno być suche. Jeśli jest trochę sucho, musisz dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Dodaję w każdym razie, aby się nie pomylić, a ciasto natychmiast staje się błyszczące i elastyczne.

następnie zwijamy kulkę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na co najmniej pół godziny, możesz dłużej (staram się zrobić ciasto z wyprzedzeniem lub na przyszłość, aby zamrozić arkusze , więc chłodzi się w lodówce przez cały dzień) .

Aby ułatwić pracę z ciastem, posyp powierzchnię roboczą mąką i podziel całe ciasto na dwie części. Jedną z części zwijamy w cienką warstwę o grubości około 0,5 centymetra ruchami wałka w przód iw tył, po czym zmieniamy ruch i zwijamy od środka do krawędzi. Celem jest ciasto o grubości około 1 milimetra. Powtarzamy ten sam proces z drugą częścią testu.

a teraz tniemy warstwy ciasta na arkusze o pożądanym rozmiarze (zawsze używam szablonu z tektury, wycinając go na obszarze naczynia do pieczenia).

posyp deskę mąką, połóż na niej arkusze, przykryj folią spożywczą. I tak warstwa po warstwie. Zwolnij stół z ciasta (w ten sposób arkusze lasagne można zamrozić na przyszłość).

nie zapominaj, że przed użyciem arkusze gotuje się w przegotowanej wodzie przez około 30 sekund.

smaczna lasagne i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy