skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj powierzchnię roboczą. Na blacie można położyć matę silikonową lub dużą deskę do krojenia.
przesiej mąkę szkiełkiem na przygotowaną powierzchnię (najpierw 350 g, reszta na posypkę), zrób małe zagłębienie w środku, rozbij tam jajka i dodaj szczyptę soli.
delikatnie widelcem wymieszaj część mąki z jajkami, a gdy masa stanie się grubsza, zacznij wyrabiać ciasto.
gdy stanie się elastyczny, Kontynuuj ugniatanie ruchami rozciągającymi, powtarzając je raz po raz przez 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kolejnym kryterium jest to, że ciasto lasagne nie powinno być suche. Jeśli jest trochę sucho, musisz dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Dodaję w każdym razie, aby się nie pomylić, a ciasto natychmiast staje się błyszczące i elastyczne.
następnie zwijamy kulkę z ciasta, zawijamy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na co najmniej pół godziny, możesz dłużej (staram się zrobić ciasto z wyprzedzeniem lub na przyszłość, aby zamrozić arkusze , więc chłodzi się w lodówce przez cały dzień) .
Aby ułatwić pracę z ciastem, posyp powierzchnię roboczą mąką i podziel całe ciasto na dwie części. Jedną z części zwijamy w cienką warstwę o grubości około 0,5 centymetra ruchami wałka w przód iw tył, po czym zmieniamy ruch i zwijamy od środka do krawędzi. Celem jest ciasto o grubości około 1 milimetra. Powtarzamy ten sam proces z drugą częścią testu.
a teraz tniemy warstwy ciasta na arkusze o pożądanym rozmiarze (zawsze używam szablonu z tektury, wycinając go na obszarze naczynia do pieczenia).
posyp deskę mąką, połóż na niej arkusze, przykryj folią spożywczą. I tak warstwa po warstwie. Zwolnij stół z ciasta (w ten sposób arkusze lasagne można zamrozić na przyszłość).
nie zapominaj, że przed użyciem arkusze gotuje się w przegotowanej wodzie przez około 30 sekund.
smaczna lasagne i dobry nastrój!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g