delikatne i przewiewne, maślane ciasto

bardzo delikatne, przewiewne, maślane ciasto! Gotuj! Proces przygotowania tego ciasta w dużej mierze powtarza rytuały chleba we Francji - ta sama ingerencja w masło, składanie itp. Zaufaj mi (lub lepiej sprawdź) - po spróbowaniu nie będziesz chciał robić kolejnego ciasta.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 17 % 11 g
węglowodany 68 % 43 g
294 kcal
IG: 2 / 2 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Połącz ciepłe mleko, 1 łyżkę. cukier i drożdże. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Prasowane drożdże po prostu kruszą się w mleko i dobrze się w nim rozpuszczają. Ale suche niewygodnie unoszą się na powierzchni mleka i nie chcą się rozpuścić. Aby temu zapobiec, wlej suche drożdże na mleko i pozostaw na 5 minut - wchłoną trochę płynu i dobrze się rozpuszczą podczas mieszania.

2. Wymieszaj pozostały cukier z jajkami, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym (jeśli nadzienie jest niesłodzone, zachowaj wanilię na inne przepisy).

3. Dodaj mieszaninę drożdży do śmietany (powinna zacząć bulgotać) i wymieszaj.

4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut.

5. Ugniatając ciasto przez 10 minut, wbij w nie miękkie masło i sól. Przykryj (lub Przenieś do miski z pokrywką) i odstaw na 1 godzinę.

6. Odkurz stół (deskę) mąką, rozgnieć ciasto w prostokąt (rękami, nie bierz wałka do ciasta) i złóż kopertę. Przykryj i odstaw na 20 minut.

7. Ponownie odkurzyć stół mąką, ponownie rozłożyć ciasto na prostokąt, ponownie złożyć kopertę, przykryć i odstawić na 20 minut.

następnie ciasto jest gotowe, aby zamienić się w ciasta, paszteciki lub po prostu pyszne bułeczki.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy