puszyste ciasto biszkoptowe

idealne ciasto na biszkopt. Ten przepis dostałem od mojej mamy, która kiedyś pracowała w sklepie ze słodyczami. Ponieważ uwielbiam piec, próbowałem wielu odmian gotowania. Ten przepis jest moim zdaniem jednym z najbardziej udanych. Spróbuj I ty, wyciągnij wnioski. Ilość ciasta jest obliczana dla formy o średnicy 22 cm.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 44 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Rozbij jajka do miski z wysokim bokiem, wlej cukier.

2. Ubij mikserem, zaczynając od minimalnej prędkości, a kończąc na maksymalnej. Ubij, aż masa wzrośnie trzy razy. Będzie dość gęsty i lekki.

3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej.

4. Bardzo ostrożnie, powoli, zagniataj ciasto, starając się go "nie sadzić".

wszystko, ciasto biszkoptowe jest gotowe!

piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi.

lepiej upiec biszkopt w formie dzielonej-ułatwia to proces wyjmowania ciasta, zapobiegając jego deformacji.

pyszne wypieki i Wszystkiego najlepszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy