puszyste ciasto biszkoptowe
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski z wysokim bokiem, wlej cukier.
2. Ubij mikserem, zaczynając od minimalnej prędkości, a kończąc na maksymalnej. Ubij, aż masa wzrośnie trzy razy. Będzie dość gęsty i lekki.
3. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajecznej.
4. Bardzo ostrożnie, powoli, zagniataj ciasto, starając się go "nie sadzić".
wszystko, ciasto biszkoptowe jest gotowe!
piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi.
lepiej upiec biszkopt w formie dzielonej-ułatwia to proces wyjmowania ciasta, zapobiegając jego deformacji.
pyszne wypieki i Wszystkiego najlepszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g