ciasto na ciasto z mięsem i ziemniakami

ładne miękkie ciasto pasztecikowe, odpowiednie do każdego nadzienia. Bardzo podobały mi się ciasta z mięsem i grzybami z tego ciasta w piekarniku.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 44 g
255 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

proponuję puszyste, lekkie ciasto na ciasto z mięsem i ziemniakami. Aby to zrobić, weź drożdże, mleko, masło, jajka, mąkę. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
1. W ciepłym mleku (pół szklanki) wprowadź drożdże, pozwól im się rozpuścić i puścić.
2. Do dużej miski lub rondla wlej resztę mleka.
3. Dodaj jajko i masło.
4. Wprowadź zbrylone drożdże i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę.
5. Zagnieść miękkie ciasto.
6. Umieść go w ciepłym miejscu, po godzinie ubij ciasto i pozostaw na kolejną godzinę.
7. Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, zmiażdż je i zacznij formować placki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy