ciasto na ciasto z mięsem i ziemniakami
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
proponuję puszyste, lekkie ciasto na ciasto z mięsem i ziemniakami. Aby to zrobić, weź drożdże, mleko, masło, jajka, mąkę. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
1. W ciepłym mleku (pół szklanki) wprowadź drożdże, pozwól im się rozpuścić i puścić.
2. Do dużej miski lub rondla wlej resztę mleka.
3. Dodaj jajko i masło.
4. Wprowadź zbrylone drożdże i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę.
5. Zagnieść miękkie ciasto.
6. Umieść go w ciepłym miejscu, po godzinie ubij ciasto i pozostaw na kolejną godzinę.
7. Gdy ciasto wyrośnie po raz drugi, zmiażdż je i zacznij formować placki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g