skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto 1. Pokrój masło w temperaturze pokojowej na kawałki i wymieszaj z mąką.Po prostu mocujemy masę w jedną całość, nie ma potrzeby ugniatania. Ważne jest, aby uzyskać ciasto z małymi grudkami. Na razie odkładamy.
Teraz Ciasto 2. Wlej mąkę do miski, dodaj sok z cytryny i sól. W szklance ubij jajko i dodaj do niego wodę. Lekko wymieszaj jajko z wodą i wlej do mąki.
dobrze zagnieść ciasto. Następnie rozwałkuj ciasto 2 na mały prostokąt. Nie subtelnie - w przeciwnym razie pęknie. Kładziemy na nim ciasto 1 bliżej jednej krawędzi pośrodku, aby można było owinąć je kopertą. Najpierw zamykamy bliską krawędzią , następnie-po bokach, a na końcu - pozostałą krawędzią. Otrzymujemy kopertę z testem 1. Kopertę kładziemy na talerzu posypanym mąką "szwem" w dół i wysyłamy do lodówki na 30 minut. Nic nie zakrywamy!
po 30 minutach wyjmujemy ciasto, nie zwijamy go ponownie. Ponownie składamy kopertę i ponownie wysyłamy do lodówki na 30 minut.
po 30 minutach powtarzamy całą operację. W rezultacie: 3 razy przez 30 minut ciasto było w lodówce. Po 30 minutach ciasto francuskie jest gotowe i można je stosować do strudli, rogalików i ciast)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g