domowy makaron

szybkie gotowanie, zdrowe i smaczne . Możesz przechowywać taką pastę w świeżej formie do 5 dni, jeśli jest wstępnie suszona przez około 30-40 minut. włóż do pojemnika i przechowuj w lodówce. Zamrażam go w zamrażarce po wyschnięciu)
słodycze na diecieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 12 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 74 % 46 g
249 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

zbieranie mąki na wzgórze. W środku robimy wgłębienie. W zagłębieniu rozbijamy jajka (na każde 100 g mąki-1 jajko)
powoli mieszaj jajka widelcem, chwytając mąkę z krawędzi. Gdy ciasto zgęstnieje-zagnieść ręką, zwinąć w kulkę, zamknąć w plastikowej torbie i pozostawić na 30 minut.
gotowe ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe. Pozostaw do wyschnięcia na 10-15 minut. Przekręć makaron w rolkę i pokrój w paski 5-7 mm.
w tym czasie gotujemy wodę i gotujemy makaron do miękkości)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy