domowy makaron
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
zbieranie mąki na wzgórze. W środku robimy wgłębienie. W zagłębieniu rozbijamy jajka (na każde 100 g mąki-1 jajko)
powoli mieszaj jajka widelcem, chwytając mąkę z krawędzi. Gdy ciasto zgęstnieje-zagnieść ręką, zwinąć w kulkę, zamknąć w plastikowej torbie i pozostawić na 30 minut.
gotowe ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy tak cienko, jak to możliwe. Pozostaw do wyschnięcia na 10-15 minut. Przekręć makaron w rolkę i pokrój w paski 5-7 mm.
w tym czasie gotujemy wodę i gotujemy makaron do miękkości)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g