skład / składniki
metoda gotowania
podczas przygotowywania dowolnego wypieku należy pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjątkiem są białka, które ubijają się w stromą pianę. Dlatego wcześniej oddziel białka od żółtek, zostaw białka w lodówce i odsłoń żółtka, aby nie były zimne. Naczynia do ubijania białek muszą być suche, podobnie jak trzepaczka do miksera - w przeciwnym razie białka nie zostaną ubite.
dodaj cukier do żółtek i ubij na gładką emulsję. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość. Do mieszanki jajecznej w małych porcjach wprowadź przesianą mąkę. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
dodaj szczyptę soli i łyżkę deserową soku z cytryny do białka. Ubij białka na strome szczyty. Włóż białka do masy jajecznej i delikatnie za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki wymieszaj ciasto.
ciasto jest gotowe. Pozostaje wlać go do formy, wygładzić i upiec do bladego rumienia (nie więcej niż 25 minut).
powodzenia w gotowaniu!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

