ciasto lasagne bez jajek w mleku w proszku

Przygotuj najlepsze ciasto na słynne włoskie danie. Kiedyś myślałem, że cienkie ciasto lasagne to dzieło kulinarnego jubilera, ale nie okazało się to zbyt trudne! Próbowałem-udało się. Nawiasem mówiąc, przygotowałem ciasto bez jajek, ponieważ ich nie jadłem. Wyciągnąłem wnioski z eksperymentu: nie musisz się bać, ale lepiej zawsze próbować-tylko w ten sposób możesz poprawić swoje umiejętności kulinarne!
AntypAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 13 % 9 g
węglowodany 74 % 52 g
316 kcal
IG: 4 / 50 / 46

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wlej mąkę, semolinę, sól i mleko w proszku na stół, uformuj wzgórze ze składników sypkich, w środku którego wykonujemy wgłębienie. Wlej tam oliwę z oliwek i część wody. Delikatnie wymieszaj składniki, próbując zagnieść ciasto, które początkowo przypomina wzgórze kruchych okruchów (natychmiast ostrzegam - bądź cierpliwy! ciasto na początku będzie lepkie i uparte). Stopniowo dodajemy wodę, za każdym razem mieszając ciasto.

zbieramy ciasto w kulkę i starannie ugniatamy. Na końcu okaże się w 100% elastyczny i elastyczny, tylko do tego musisz ciężko pracować, ugniatając masę przez co najmniej 10 minut.

gotowe ciasto, które nie przykleja się do rąk i powierzchni roboczej, zawija się w folię spożywczą i wysyła do leżenia przez pół godziny, przykrywając miską, którą wstępnie ogrzewamy parą (na przykład nad wrzącą wodą w rondlu). W ten sposób ciasto łatwiej manipuluje wałkiem do ciasta.

wyjmij ciasto, podziel na trzy części (łatwiej jest z nim pracować) i rozwałkuj każdą część tak cienko, jak to możliwe. W rezultacie każda warstwa powinna mieć grubość 1-2 mm. pokrój rozwałkowane ciasto na równe prostokąty o pożądanym rozmiarze i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem do wyschnięcia (zajmie to nie więcej niż godzinę, ponieważ ciasto jest cienkie i bardzo szybko wysycha).

gotuj arkusze ciasta bezpośrednio przed gotowaniem lasagne we wrzącej wodzie przez około 1-2 minuty, a następnie przenieś łyżką cedzakową do zimnej wody.

Cóż, to właściwie wszystkie sekrety.

udane eksperymenty dla Ciebie i dobry nastrój!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy