Jak czyścić jelita na kiełbasę

Wygodny, szybki, czysty. Dobry kęs na przyszłość! Teraz chętnie robię kiełbaski w dogodnym dla mnie czasie. Spróbuj, a odniesiesz sukces.
EllaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 89 % 62 g
węglowodany 0 % 0 g
586 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oczyszczam pokrojone jelita z górnego tłuszczu i cienkiego filmu.Kroję jelita na 50 cm lub metr. Na kiełbasę z krwi po 50 cm, a na domowej roboty z mięsa lub mięsa mielonego na metr, ponieważ następnie wypełniam dyszę w maszynce do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie pod strumieniem wody obracam wnętrzności na niewłaściwą stronę, moczę przez godzinę w napoju gazowanym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Spłukuję sodą i gotuję do czyszczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Biorę 2 igły dziewiarskie (do robienia na drutach skarpet)i mocno je wiążę na jednym końcu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto taka kuchnia & quot; ekwipunek & quot; okazuje się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Trochę z jednego końca jelita przechodzę przez szprychy (mocno zaciśnięte). Warstwa tego wewnętrznego "kleiku" jest usuwana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czyścimy, jeśli na szprychie pozostanie niepotrzebne

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Chwytamy obrany ogon palcami i przeciągamy resztę brudnego jelita przez zaciśnięte szprychy w przeciwnym kierunku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli jelito wyślizgnie się z rąk, założyłem rękawicę na lewą rękę (do pracy w ogrodzie lub na budowie), a następnie jelito nie wyślizgnęło się.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak właśnie jest. Widzisz jeden koniec zawiązany na igle dziewiarskiej, a ja zaciskam prawą i delikatnie ciągnę.Ale konieczne jest kontrolowanie nacisku szprych, aby jelito nie pękło.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Okazuje się bardzo szybki, wygodny i czysty. Następnie myję jelita pod bieżącą wodą i na górze i wewnątrz i moczę przez 20-30 minut w wodzie zakwaszonej octem (50 ml na 1 litr wody). Następnie spłukuję i wkładam gotowe jelita do zimnej wody.Kiedy zrobię kiełbasę, opublikuję zdjęcie, jak zawiązuję wnętrzności bez nici. Jelita te można napełnić słoną wodą do słoika i przechowywać w lodówce lub zamrażarce,ale bez wody i torebki etylenowej.

ten przepis jest łatwiejszy, wygodniejszy i szybszy. Wcześniej cierpiałem przez pół dnia z obieraniem, nożem i łyżką. Powodzenia wszystkim!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g

Podobne przepisy