sorbet z orzechami
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
smażyć orzeszki ziemne na suchej patelni (bez dodatku oleju).
ostrożnie obierz prażone orzeszki ziemne.
wlej mleko do rondla, dodaj kakao w proszku i cukier, wymieszaj trzepaczką. Wysyłamy rondel do ognia, doprowadzamy masę do wrzenia, po czym dodajemy orzechy i mleko w proszku, dobrze mieszając.
tacę o odpowiednim rozmiarze wykładamy folią spożywczą i układamy w niej powstałą masę (do tych celów wygodnie jest również użyć prostokątnej formy silikonowej). Wysyłamy tacę do lodówki na 12 godzin.
układamy zamrożony sorbet na pięknym naczyniu i kroimy na porcje, podajemy na stole.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g