smalec kanapkowy

gotuje się dość szybko. I zawsze możesz coś przekąsić! Mój mąż bardzo lubi taki smalec, zwłaszcza z grzankami z czarnego chleba i barszczem.
LeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 97 % 84 g
węglowodany 1 % 1 g
766 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy smalec, mierzymy przyprawy. Zmiel przyprawy w moździerzu na proszek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wytnij skórę, pokrój na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przechodzimy przez maszynkę do mięsa (bierzemy miskę, aby była wygodna wymieszać) posyp smalec przyprawami i bardzo dobrze wymieszaj. Dodaj sól, pieprz, czosnek według własnych upodobań.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenosimy do sądu, przechowujemy w lodówce. Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy