ciasto przaśne z kefirem i sodą dla shaneg
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
shangi są przygotowywane zarówno z ciasta drożdżowego, jak i przaśnego. Proponuję przepis na przaśny.
1. Wymieszaj kefir z sodą, zgaśnie. Dodaj sól, stopione masło i wszystko wymieszaj.
2. Stopniowo mieszaj mąkę, zagniataj miękkie ciasto. Pozostaw go na chwilę w cieple.
następnie możesz wyrzeźbić shangi: rozwałkuj kiełbasę, pokrój na kawałki, rozwałkuj i włóż nadzienie ziemniaczane, uformuj boki i upiecz w rozgrzanym piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g