ciasto przaśne na kefirze i sodzie na shaneg

Szybkie, opłacalne ciasto. Przaśne ciasto często pomaga: gotowanie jest proste, produkty są minimalne, a wynik jest zawsze dobry.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 75 % 33 g
197 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

shangi są przygotowywane zarówno z ciasta drożdżowego, jak i przaśnego. Proponuję przepis na przaśny.
1. Wymieszaj kefir z sodą, zgaśnie. Dodaj sól, stopione masło i wszystko wymieszaj.
2. Stopniowo mieszaj mąkę, zagniataj miękkie ciasto. Pozostaw go na chwilę w cieple.
następnie możesz wyrzeźbić shangi: rozwałkuj kiełbasę, pokrój na kawałki, rozwałkuj i włóż nadzienie ziemniaczane, uformuj boki i upiecz w rozgrzanym piekarniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy