skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj sól i przesianą mąkę, zagniataj gęste, elastyczne ciasto. Pozostaw ciasto pod serwetką na 20 minut.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski. Obierz dynię, wybierz nasiona, pokrój w drobną kostkę.
3. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wlej do niego cebulę, gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, a następnie dodaj przygotowaną dynię. Na tym etapie dostosowujemy smak nadzienia solą i cukrem (tutaj wszystko jest indywidualne, lepiej dodać mniej, a następnie w razie potrzeby dostosować smak). Dynia nie powinna mięknąć, tylko lekko zmiękczona. Wzbogacamy nadzienie zirą, kolendrą i czarnym pieprzem, mieszamy i przenosimy do osobnej miski.
4. Ciasto dzielimy na kilka części, aby wygodniej było z nim pracować. Rozwałkuj każdą część w cienką warstwę, podziel na kwadraty (około 10*10 cm). Rozłóż nadzienie na środku każdego kwadratu (powinno wystarczająco ostygnąć!) i zbieramy krawędzie, nadając pożądany kształt mantom.
5. Gotuj manti na parze (przed włożeniem do mantischnitsa zanurz każdy przedmiot w oleju roślinnym, aby nie smarować całej powierzchni kół) przez 25-30 minut.
gotowe danie pięknie serwujemy na talerzu, dekorujemy świeżą pietruszką i podajemy. Bardzo smaczne jest jedzenie manti z sosem pomidorowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g