manty z dynią bezmięsną

nie wiesz, co ugotować na czczo? Przygotuj soczyste manti! Często gotuję manti z dynią, nawet podczas postu. Danie jest niedrogie, ale mimo to bardzo aromatyczne i smaczne. Moja siostra jest wegetarianką, też uzależniona od manti z dynią) spróbuj, radzę wszystkim!
EleanorAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 74 % 23 g
136 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Wlej ciepłą wodę do miski, dodaj sól i przesianą mąkę, zagniataj gęste, elastyczne ciasto. Pozostaw ciasto pod serwetką na 20 minut.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski. Obierz dynię, wybierz nasiona, pokrój w drobną kostkę.

3. Rozgrzej olej roślinny na patelni, wlej do niego cebulę, gotuj na małym ogniu przez 1-2 minuty, a następnie dodaj przygotowaną dynię. Na tym etapie dostosowujemy smak nadzienia solą i cukrem (tutaj wszystko jest indywidualne, lepiej dodać mniej, a następnie w razie potrzeby dostosować smak). Dynia nie powinna mięknąć, tylko lekko zmiękczona. Wzbogacamy nadzienie zirą, kolendrą i czarnym pieprzem, mieszamy i przenosimy do osobnej miski.

4. Ciasto dzielimy na kilka części, aby wygodniej było z nim pracować. Rozwałkuj każdą część w cienką warstwę, podziel na kwadraty (około 10*10 cm). Rozłóż nadzienie na środku każdego kwadratu (powinno wystarczająco ostygnąć!) i zbieramy krawędzie, nadając pożądany kształt mantom.

5. Gotuj manti na parze (przed włożeniem do mantischnitsa zanurz każdy przedmiot w oleju roślinnym, aby nie smarować całej powierzchni kół) przez 25-30 minut.

gotowe danie pięknie serwujemy na talerzu, dekorujemy świeżą pietruszką i podajemy. Bardzo smaczne jest jedzenie manti z sosem pomidorowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy