ciasto na mleko w proszku na smażone placki

najdelikatniejsze, zwiewne ciasto na smażone placki z nadzieniem! W tym przepisie jest wiele zalet: ciasto przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ wystarczy jeden raz do wyrośnięcia, ciasto okazuje się przewiewne ze złotą, chrupiącą skórką. A zawarte w nim mleko w proszku nadaje ciastu delikatny mleczny smak.
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 77 % 44 g
251 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 25 min

<p>1. Suche składniki mieszamy w głębokim naczyniu: drożdże, mleko w proszku, cukier i sól, wlewamy ciepłą wodę i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodaj część mąki, pozostaw jeszcze ciasto na 20 minut, gdy bąbelki pojawią się na powierzchni, dodaj więcej mąki, ile trzeba dostosować. Możesz potrzebować trochę więcej lub odwrotnie mniej mąki. Teraz możesz dodać olej roślinny, nie musisz dużo wylewać, ponieważ ciasta będą smażone w oleju. & lt; br & gt;wszystkie składniki wymieszane, pozostaje dobrze zagnieść ciasto.<br> 2.Teraz powinno wzrosnąć, w tym celu pozostaw naczynie w cieple na 1 godzinę, po czym ugniatamy i zaczynamy rzeźbić ciasta.</p>

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy