Sałatka z rutabagi

sałatka witaminowa do codziennego menu! Sałatka z rutabagi jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, zajmie to nie więcej niż 30 minut. Jabłko do przepisu należy wybrać słodko-kwaśne, aby smak był maksymalnie harmonijny. Dressing z musztardy i brązowego cukru sprawia, że danie jest pikantne i dodaje mu "smaku". Olej można wziąć nie tylko słonecznikowy, ale dowolny roślinny, co najważniejsze, powinien być bezwonny.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 60 % 9 g
78 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Umyj rutabagę, obierz, zetrzyj na tarce do warzyw za pomocą dyszy do cienkich słomek.

2. Umyj jabłko, obierz, Wytnij rdzeń z nasionami, zetrzyj miąższ na tarce z tą samą dyszą.

3. Wlej ziarna musztardy do moździerza, potrzyj tłuczkiem, dodaj brązowy cukier i wlej ocet, dokładnie wymieszaj.

4. Rozłóż rutabagę i jabłko w salaterce, wlej olej słonecznikowy, sól do smaku, a następnie dopraw przygotowanym sosem musztardowym, wymieszaj.

to wszystko, sałatka jest gotowa do podania, w razie potrzeby można ją ozdobić świeżymi ziołami.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Rutabaga - 34   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy