sałatka z rutabagi
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj rutabagę, obierz, zetrzyj na tarce do warzyw za pomocą dyszy do cienkich słomek.
2. Umyj jabłko, obierz, Wytnij rdzeń z nasionami, zetrzyj miąższ na tarce z tą samą dyszą.
3. Wlej ziarna musztardy do moździerza, potrzyj tłuczkiem, dodaj brązowy cukier i wlej ocet, dokładnie wymieszaj.
4. Rozłóż rutabagę i jabłko w salaterce, wlej olej słonecznikowy, sól do smaku, a następnie dopraw przygotowanym sosem musztardowym, wymieszaj.
to wszystko, sałatka jest gotowa do podania, w razie potrzeby można ją ozdobić świeżymi ziołami.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Rutabaga - 34 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g