Sałatka z wędzonym węgorzem
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj rukolę i sałatkę, osusz, rozerwij ręce na kawałki, natychmiast włóż do głębokiej salaterki.
2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy, kroimy w kostkę.
3. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na połówki. Pokrój filet z węgorza w kostkę proporcjonalnie do awokado.
4. Rozłóż awokado, wiśnie i węgorza w salaterce do zieleni, delikatnie wymieszaj.
5. Wlej ocet i oliwę z oliwek do osobnego pojemnika, a także dodaj miód, sól i pieprz, wymieszaj, a następnie wlej śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Sałatkę doprawiamy przygotowanym sosem tuż przed podaniem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Węgorz wędzony - 326 kcal/100g
- Węgorz morski świeży - 93 kcal/100g
- Węgorz świeży - 332 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g