Sałatka z wędzonym węgorzem

Jasna sałatka warzywna z rybą, spróbuj i poczęstuj przyjaciół! Sałatka z wędzonym węgorzem jest witaminowa, lekka i jednocześnie pożywna, ponieważ ma w swoim składzie awokado. Składniki dressingu są wybierane bardzo harmonijnie i nie wymagają uzupełnienia, chociaż w razie potrzeby zawsze można coś poprawić.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 70 % 21 g
węglowodany 13 % 4 g
233 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Umyj rukolę i sałatkę, osusz, rozerwij ręce na kawałki, natychmiast włóż do głębokiej salaterki.

2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy, kroimy w kostkę.

3. Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na połówki. Pokrój filet z węgorza w kostkę proporcjonalnie do awokado.

4. Rozłóż awokado, wiśnie i węgorza w salaterce do zieleni, delikatnie wymieszaj.

5. Wlej ocet i oliwę z oliwek do osobnego pojemnika, a także dodaj miód, sól i pieprz, wymieszaj, a następnie wlej śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj.

6. Sałatkę doprawiamy przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Węgorz wędzony - 326   kcal/100g
  • Węgorz morski świeży - 93   kcal/100g
  • Węgorz świeży - 332   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy