sałatka ze szpinakiem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Szpinak umyć pod bieżącą wodą, lekko osuszyć, włożyć do głębokiej salaterki.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, rozłóż na szpinaku.
3. Awokado myjemy, obieramy, kroimy na pół, kroimy każdą połowę na cienkie talerze, wysyłamy po cebuli.
4. Gruszki obieramy, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy w kostkę, rozprowadzamy do pozostałych składników. Wlej również pestki dyni do sałatki.
5. W osobnej misce wlej sok z mango i limonki, olej sojowy, dopraw solą, pieprzem i zirą, wymieszaj.
6. Polej sałatkę sosem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g
- Suszone pestki dyni i dyni - 553 kcal/100g
- Pestki dyni - 556 kcal/100g
- Olej sojowy - 899 kcal/100g