Sałatka ze szpinakiem

Spróbuj lekkiej sałatki z fantazyjnym dressingiem! Sałatkę ze szpinakiem można jeść z tostami, z daniami mięsnymi i rybnymi, z dodatkiem ryżu. Danie jest niezwykłe, ponieważ jest doprawione nie tylko masłem, jogurtem lub sosem sojowym, ale mieszanką soków z przyprawami.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 23 % 7 g
204 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Szpinak umyć pod bieżącą wodą, lekko osuszyć, włożyć do głębokiej salaterki.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, rozłóż na szpinaku.

3. Awokado myjemy, obieramy, kroimy na pół, kroimy każdą połowę na cienkie talerze, wysyłamy po cebuli.

4. Gruszki obieramy, wycinamy rdzeń z nasionami, kroimy w kostkę, rozprowadzamy do pozostałych składników. Wlej również pestki dyni do sałatki.

5. W osobnej misce wlej sok z mango i limonki, olej sojowy, dopraw solą, pieprzem i zirą, wymieszaj.

6. Polej sałatkę sosem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Olej sojowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy