czerwony Lucjan i małże w sosie kerville

Zaskocz swoją rodzinę pysznymi potrawami! Gotuj z miłością! Lucjan czerwony i małże w kremowym sosie ze szpinakiem i trybuli tworzą doskonałe połączenie smakowe. Wytrawne białe wino doskonale podkreśla dania rybne, a kremowy sos uzupełnia smak.
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 12 % 3 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podgrzej połowę porcji oleju w grubościennym naczyniu, a następnie smaż cebulę przez 3 minuty, aż będzie miękka. Wlej wytrawne białe wino, gotuj, aż płyn wyparuje w połowie.

2. Teraz rozłóż małże, przykryj pokrywką, gotuj przez 2 minuty, aby małże się otworzyły. Wlej bulion rybny do rondla i gotuj przez pół godziny.

3. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej pozostały olej, rozłóż szpinak, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, dopraw solą i czarnym pieprzem.

4. Na oliwie z oliwek usmażyć filet z okonia, doprawiając go solą i czarnym pieprzem. Smażyć nie dłużej niż trzy minuty z jednej strony, a następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony.

5. Wlej śmietanę do rondla, dodaj sok z cytryny i większość liści trybuli, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem, wymieszaj.

podziel szpinak na porcje, polej sosem, rozłóż kawałek okonia i małże. Udekoruj pozostałymi liśćmi trybuli. Podajemy na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ostrygi gotowane - 95   kcal/100g
  • Ostrygi świeże - 95   kcal/100g
  • Małże - 74   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Trybula - 237   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy