skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podgrzej połowę porcji oleju w grubościennym naczyniu, a następnie smaż cebulę przez 3 minuty, aż będzie miękka. Wlej wytrawne białe wino, gotuj, aż płyn wyparuje w połowie.
2. Teraz rozłóż małże, przykryj pokrywką, gotuj przez 2 minuty, aby małże się otworzyły. Wlej bulion rybny do rondla i gotuj przez pół godziny.
3. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej pozostały olej, rozłóż szpinak, gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, dopraw solą i czarnym pieprzem.
4. Na oliwie z oliwek usmażyć filet z okonia, doprawiając go solą i czarnym pieprzem. Smażyć nie dłużej niż trzy minuty z jednej strony, a następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony.
5. Wlej śmietanę do rondla, dodaj sok z cytryny i większość liści trybuli, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem, wymieszaj.
podziel szpinak na porcje, polej sosem, rozłóż kawałek okonia i małże. Udekoruj pozostałymi liśćmi trybuli. Podajemy na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ostrygi gotowane - 95 kcal/100g
- Ostrygi świeże - 95 kcal/100g
- Małże - 74 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Trybula - 237 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g