ciasto drożdżowe chaczapuri

posłuszne i elastyczne ciasto na pyszne kaukaskie wypieki! Ciasto drożdżowe na chaczapuri jest miękkie, posłuszne i elastyczne. Jest idealny do przygotowania pysznych wypieków. Jednocześnie ciasto przygotowane zgodnie z tym przepisem nie pęka podczas walcowania. I możesz go ugotować bez dodatku matzoni, który zastępuje mleko.
WieruńczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 69 % 38 g
272 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

tradycyjnie ciasto na chaczapuri przygotowuje się bez drożdży i z dodatkiem matsoni-kaukaskiego sfermentowanego produktu mlecznego. Ale dziś istnieje wiele opcji przygotowania ciasta, w tym z drożdżami. Dziś przygotujemy ciasto ze świeżymi drożdżami, a zamiast matzoni dodamy do ciasta ciepłe mleko i masło.

wlej trochę ciepłego mleka do małej miski. Dodajemy tam sól, cukier, kruszymy drożdże i wszystko mieszamy. Odstawiamy na dziesięć minut.

przesiej mąkę pszenną do głębokiego pojemnika. W pojemniku z mąką wlej pozostałe ciepłe mleko, a następnie mieszaninę z rozcieńczonymi drożdżami. Następnie wlej do niego stopione masło. Można go stopić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.

zagniataj ciasto, łącząc wszystkie składniki. Dobrze zagniataj ciasto, aż będzie miękkie, puszyste, przewiewne i bardzo posłuszne. Powinien przestać przylegać do dłoni i stać się przyjemny w dotyku i jednolity.

wyjmujemy ciasto do głębokiego pojemnika, który przykrywamy czystym ręcznikiem wykonanym z naturalnej tkaniny. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu i pozostaw go na trzydzieści do czterdziestu minut. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie do chaczapuri, które możesz wybrać według własnego gustu.

po upływie wymaganego czasu ciasto ponownie ugniatamy. Teraz jest w pełni gotowy, aby zacząć robić z niego pyszne chaczapuri. Na tym etapie ciasto należy podzielić na te same części, z których uformować koloboki. Połóż je na powierzchni roboczej posypanej mąką i pozostaw ponownie na 7-10 minut. Po bułce można ją rozwałkować i wypełnić nadzieniem.

miłego gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy