skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjnie ciasto na chaczapuri przygotowuje się bez drożdży i z dodatkiem matsoni-kaukaskiego sfermentowanego produktu mlecznego. Ale dziś istnieje wiele opcji przygotowania ciasta, w tym z drożdżami. Dziś przygotujemy ciasto ze świeżymi drożdżami, a zamiast matzoni dodamy do ciasta ciepłe mleko i masło.
wlej trochę ciepłego mleka do małej miski. Dodajemy tam sól, cukier, kruszymy drożdże i wszystko mieszamy. Odstawiamy na dziesięć minut.
przesiej mąkę pszenną do głębokiego pojemnika. W pojemniku z mąką wlej pozostałe ciepłe mleko, a następnie mieszaninę z rozcieńczonymi drożdżami. Następnie wlej do niego stopione masło. Można go stopić na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
zagniataj ciasto, łącząc wszystkie składniki. Dobrze zagniataj ciasto, aż będzie miękkie, puszyste, przewiewne i bardzo posłuszne. Powinien przestać przylegać do dłoni i stać się przyjemny w dotyku i jednolity.
wyjmujemy ciasto do głębokiego pojemnika, który przykrywamy czystym ręcznikiem wykonanym z naturalnej tkaniny. Umieść pojemnik z ciastem w ciepłym miejscu i pozostaw go na trzydzieści do czterdziestu minut. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać nadzienie do chaczapuri, które możesz wybrać według własnego gustu.
po upływie wymaganego czasu ciasto ponownie ugniatamy. Teraz jest w pełni gotowy, aby zacząć robić z niego pyszne chaczapuri. Na tym etapie ciasto należy podzielić na te same części, z których uformować koloboki. Połóż je na powierzchni roboczej posypanej mąką i pozostaw ponownie na 7-10 minut. Po bułce można ją rozwałkować i wypełnić nadzieniem.
miłego gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g