ciasto na tortille różni się rodzajem i metodą gotowania: smażenie, pieczenie w piekarniku lub powolnej kuchence. Konsystencja może być płynna lub gęsta. Pierwszy jest smażony na patelni typu naleśnik, drugi jest zwijany w warstwy i pieczony lub smażony. Wewnątrz każdego można umieścić nadzienie, słodkie lub pikantne. Przepis na ciasto na tortille zawiera główne składniki: mąkę, sól, wodę. Jest to minimalny zestaw, który można uzupełnić jajkami, produktami mlecznymi, olejem roślinnym.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasto tortilla:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
suche drożdże | 410 | 49 | 6 | 40 |
mąka | 325 | 12 | 1 | 67 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
mleko | 68 | 3.2 | 3.6 | 4.8 |
często ciasta jako wypieki zastępują chleb i dlatego są przygotowywane bez nadzienia. Jak zrobić ciasto na tego rodzaju ciasta? Musisz przesiać mąkę, wymieszać z solą i rozcieńczyć ciepłą wodą do pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto odpoczywa od pół godziny do czterdziestu minut-łatwiej będzie je rozwałkować, stanie się bardziej giętkie.
pięć najszybszych przepisów na ciasto na tortille:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto bez drożdży | 50 min | 334 | +18 |
Gruzińskie ciasto chaczapuri | 50 min | 223 | +26 |
ciasto na tortille na wodzie | 50 min | 216 | +42 |
ciasto chaczapuri na kefirze | 1 h | 288 | +44 |
ciasto drożdżowe na tortille | 1 h 15 min | 279 | +76 |
Jak zrobić ciasto na tortille z nadzieniem? Proces gotowania jest taki sam. Jedyną różnicą jest to, że po zrolowaniu nadzienie układa się w ciasto, jego krawędzie są ściśnięte. Istnieje kilka sposobów, aby to zrobić.
- wypełnienie jest umieszczane na środku, krawędzie są ściśnięte na nim, również na środku. Tortilla jest wyrównana rękami, lekko dociśnięta. Możesz chodzić po nim wałkiem do ciasta, jeśli w środku nie ma dużo płynu.
- nadzienie umieszcza się z jednej połowy ciasta, drugą przykrywa się na górze i ściska wzdłuż krawędzi - w postaci cheburek.
- nadzienie jest rozprowadzane na całej powierzchni ciasta, przykryte tym samym rozwałkowanym ciastem na wierzchu i ściśnięte wokół krawędzi.