ciasto bez drożdży
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Weź półtorej szklanki mąki, mleka i roztopionego masła.
2. Wymieszaj wszystkie płynne składniki: ubij jajko w misce, dodaj masło i mleko, dodaj cukier i sól.
3. Wlać powstałą mieszaninę do wzgórza przesianej mąki, stopniowo ugniatając.
4. Ciasto zwinąć w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić.
5. Rozwałkuj na cienkie tortille i smaż na rozgrzanej patelni bez oleju przez 2 minuty z każdej strony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g