ciasto bez drożdży

ciasto bez drożdży-bardzo szybkie i smaczne! Ciasto na ciasta bez drożdży można wykonać na różne sposoby-na mleku, na wodzie, na śmietanie, na kefirze. Dziś proponuję zrobić tatarskie ciasta-Yuka. Takie ciasta są bardzo proste do wykonania - ale wszyscy docenią wynik, gdy na stole pojawi się wzgórze bąbelkowych, pachnących ciastek! Posmaruj gotowe ciasta roztopionym masłem i natychmiast podawaj z gorącą słodką herbatą.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 33 % 20 g
węglowodany 55 % 33 g
340 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Weź półtorej szklanki mąki, mleka i roztopionego masła.
2. Wymieszaj wszystkie płynne składniki: ubij jajko w misce, dodaj masło i mleko, dodaj cukier i sól.
3. Wlać powstałą mieszaninę do wzgórza przesianej mąki, stopniowo ugniatając.
4. Ciasto zwinąć w kulkę i zawinąć w folię spożywczą, odstawić.
5. Rozwałkuj na cienkie tortille i smaż na rozgrzanej patelni bez oleju przez 2 minuty z każdej strony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy