Gruzińskie ciasto chaczapuri

planujesz pyszne wypieki? A to świetny przepis na ciasto! Ciasto na Gruzińskie chaczapuri nie jest trudniejsze do przygotowania niż zwykłe ciasta. Ale nie możesz obejść się bez matzoni, który możesz ugotować samodzielnie lub kupić gotowy w dużych sklepach lub odwrotnie - małych działach z kaukaskimi produktami na rynku. Możesz również samodzielnie przygotować matzoni. Ciasto według tego przepisu okazuje się bardzo posłuszne i bujne, a zatem chaczapuri udaje się do sławy.
•Ludmila•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 80 % 43 g
223 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

wielu może myśleć, że przygotowanie ciasta na chaczapuri może być trudne. Ale to dalekie od przypadku. Wszystko jest proste, najważniejsze jest to, że najważniejszym składnikiem jest matsoni, który jest sfermentowanym produktem mlecznym popularnym na Kaukazie. Matsoni przypomina jednocześnie śmietanę, kefir i jogurt.

na Kaukazie każdy wie, jak gotować matsoni - każda gospodyni domowa. Możesz także spróbować zrobić to sam. Co jest do tego potrzebne? Mleko krowie, które należy zagotować. Następnie do ciepłego mleka dodaje się niewielką ilość... matzoni :) ale zastąpimy go kromką czarnego chleba i kwaśną śmietaną (jogurtem naturalnym). Usuwamy mieszaninę na ciepło w nocy, a rano otrzymujemy pożądany sfermentowany produkt mleczny.

nawiasem mówiąc, możesz zostawić trochę matzoni na następny raz. To prawda, że warto wziąć pod uwagę, że jest przechowywany bez utraty właściwości przez krótki czas. Ale są też plusy w ciągłym gotowaniu, ponieważ ten produkt można dodawać nie tylko do ciasta, ale także do innych potraw.

więc przejdź bezpośrednio do przygotowania ciasta na chaczapuri.

zaczniemy przygotowywać ciasto od przesiewania mąki pszennej do pojemnika o odpowiedniej wielkości (musisz wybrać wystarczająco duży). Teraz dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier granulowany do przesianej mąki. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

rozbij jajko bezpośrednio do miski z mąką. Jajko musi być wystarczająco duże. Po dodaniu maconi łączymy wszystko, wyrabiając ciasto. Zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Aż będzie jednorodny, miękki i posłuszny.

z ciasta formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie dużej miski lub patelni, którą zamykamy na górze czystą naturalną szmatką. Ciasto odstawiamy w ten sposób na dwadzieścia do trzydziestu minut.

po określonym czasie ciasto można rozłożyć na posypanej mąką powierzchni roboczej i rozpocząć przygotowywanie chaczapuri. Powinny okazać się smaczne, miękkie, bujne.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g

Podobne przepisy