skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić ciasto maślane na ciastach? Włóż świeże drożdże do miski, pokrusz widelcem. Napełnij drożdże odrobiną ciepłego mleka (nie gorącego!), wlać 60 gramów cukru. Mieszaj, aż drożdże całkowicie się rozpuszczą, pozostaw w ciepłym miejscu dosłownie na 10 minut.
2. Przesiej połowę porcji mąki do osobnej miski, wlej tutaj pozostałe mleko i rozcieńczone drożdże. Dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw miskę w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami na pół godziny.
3. W międzyczasie podziel jajka na boczki i żółtka. Wlej cukier do żółtek, ubij na puszystą masę. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić. W razie potrzeby możesz dodać więcej cukru.
4. Ubij białka ze szczyptą cukru na uporczywą pianę. Obracając miskę do góry nogami, proteiny nie powinny spadać - to jest wynik, do którego należy dążyć.
5. Po upływie określonego czasu dodaj ubite żółtka do ciasta. Pokrój masło w kostkę i rozpuść w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynne. Następnie wlej stopione masło do ciasta. Dodaj skórkę z cytryny i w częściach wprowadź ubite białka, delikatnie wymieszaj.
6. Na tym etapie masa staje się jeszcze bardziej przewiewna, pojawiają się bąbelki. Przesiej pozostałą mąkę, Nie całą naraz, ale w częściach. Za każdym razem mieszaj. Mąka może potrzebować nieco więcej niż wskazano. Zależy to od jakości samej mąki, wielkości jaj i zawartości tłuszczu w maśle.
7. Połóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, Kontynuuj ugniatanie przez 15 minut, w razie potrzeby dodając mąkę. W rezultacie ciasto powinno stać się elastyczne.
8. Zbierz go w kulkę, włóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą,a następnie ręcznikiem. Pozostaw na kilka godzin w ciepłym miejscu.
9. Wlej migdały do miski, zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut,a następnie obierz. Połóż obrane migdały na ręczniku, pozwól im wyschnąć. Suche orzechy smażyć na gorącej patelni bez dodawania oleju, a następnie zmiażdżyć nożem.
10. Rodzynki posyp mąką. Ciasto wyszło, połóż je na powierzchni roboczej, a wokół rodzynki i migdały. Kontynuuj ugniatanie ciasta, aby "zaprzyjaźnić się" z orzechami i rodzynkami.
na tym etapie ciasto można rozłożyć na foremkach, wypełniając je tylko do połowy objętości. Gdy ciasto znów będzie gotowe, zajmie to około 20 minut, wyślij Formy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zarumienienia, około 40 minut. Czas gotowania może się różnić od mojego, skup się na funkcjach piekarnika.
pyszne ciasta i dobry nastrój!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g