ciasto drożdżowe na ciastach

Chcesz, aby ciasta były idealne? Przeczytaj przepis! Prawidłowo przygotowane ciasto drożdżowe na ciastach to klucz do pysznych wypieków! Jeśli ciasto się nie powiedzie, ciasto nigdy nie będzie bujne i smaczne. Ten przepis ujawnia sekrety przygotowania prawdziwego pysznego ciasta drożdżowego! Jeśli chodzi o mąkę, tutaj musisz być czujny. Jego ilość zależy od wielkości jaj, zawartości tłuszczu w śmietanie, jakości margaryny. Najważniejsze, żeby nie przesadzić. Ciasto powinno być miękkie, nasycone tlenem.
AishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 73 % 46 g
296 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

1. Kruszymy drożdże, wkładamy do miski. Tutaj wlej cukier i wlej 100 ml ciepłego mleka. Mleko powinno być ciepłe, a nie gorące. Mieszać. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W tym czasie musi minąć reakcja. Po pojawieniu się piankowego kapelusza z ciastem możesz kontynuować pracę.

2. Wlej połowę porcji cukru do ciasta, wlej pozostałe mleko. Przesiej mąkę dwa do trzech razy, wlej do płynnych składników. Zagnieść ciasto. Jego konsystencja powinna być jak naleśniki. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą,a następnie ręcznikiem. Ciasto pozostawiamy do dojrzewania w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami na około pięć godzin. W międzyczasie myjemy rodzynki, układamy je na ręczniku papierowym, pozwalamy im wyschnąć. Następnie posyp rodzynki mąką. Pomoże to rodzynkom równomiernie rozprowadzić się w cieście.

3. Po upływie określonego czasu ciasto powinno dobrze działać. Przystępujemy do dalszego gotowania: rozbijamy jajka do miski, wlewamy pozostały cukier. Ubij jajka z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie włóż do niego margarynę. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, należy go wcześniej wyjąć z lodówki. Razem z margaryną dodajemy śmietanę, sól, rodzynki.

4. Cóż, teraz Dodaj części mąki i zacznij ugniatać ciasto. Ugniataj przez długi czas i ciężko, około 30 minut. W rezultacie ciasto powinno łatwo pozostawać w tyle za rękami. Musisz być bardziej ostrożny z mąką, ponieważ nadmiar ma bardzo negatywny wpływ na gotowy produkt. Aby nie dodawać nadmiaru, ręce podczas ugniatania można smarować olejem roślinnym.

5. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski nasmarowanej olejem roślinnym. Przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około godzinę. Po upływie określonego czasu ciasto ugniatamy i układamy w foremki.

pyszne ciasta i przyjemna degustacja!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy