skład / składniki
metoda gotowania
1. Kruszymy drożdże, wkładamy do miski. Tutaj wlej cukier i wlej 100 ml ciepłego mleka. Mleko powinno być ciepłe, a nie gorące. Mieszać. Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W tym czasie musi minąć reakcja. Po pojawieniu się piankowego kapelusza z ciastem możesz kontynuować pracę.
2. Wlej połowę porcji cukru do ciasta, wlej pozostałe mleko. Przesiej mąkę dwa do trzech razy, wlej do płynnych składników. Zagnieść ciasto. Jego konsystencja powinna być jak naleśniki. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą,a następnie ręcznikiem. Ciasto pozostawiamy do dojrzewania w ciepłym miejscu chronionym przed przeciągami na około pięć godzin. W międzyczasie myjemy rodzynki, układamy je na ręczniku papierowym, pozwalamy im wyschnąć. Następnie posyp rodzynki mąką. Pomoże to rodzynkom równomiernie rozprowadzić się w cieście.
3. Po upływie określonego czasu ciasto powinno dobrze działać. Przystępujemy do dalszego gotowania: rozbijamy jajka do miski, wlewamy pozostały cukier. Ubij jajka z cukrem na gładką puszystą masę. Następnie włóż do niego margarynę. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, należy go wcześniej wyjąć z lodówki. Razem z margaryną dodajemy śmietanę, sól, rodzynki.
4. Cóż, teraz Dodaj części mąki i zacznij ugniatać ciasto. Ugniataj przez długi czas i ciężko, około 30 minut. W rezultacie ciasto powinno łatwo pozostawać w tyle za rękami. Musisz być bardziej ostrożny z mąką, ponieważ nadmiar ma bardzo negatywny wpływ na gotowy produkt. Aby nie dodawać nadmiaru, ręce podczas ugniatania można smarować olejem roślinnym.
5. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski nasmarowanej olejem roślinnym. Przykryj ręcznikiem. Umieść w ciepłym miejscu na około godzinę. Po upływie określonego czasu ciasto ugniatamy i układamy w foremki.
pyszne ciasta i przyjemna degustacja!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g