ciasto maślane na słodkie bułeczki drożdżowe

maślane, miękkie i puszyste ciasto na pyszne bułeczki! Kto nie pamięta smaku bułek z dzieciństwa, pachnących, przewiewnych i bardzo miękkich?! Takie wypieki są uwielbiane przez wielu, nawet ci, którzy są na diecie, nie zawsze mogą oprzeć się smakowi świeżo upieczonych bułek maślanych. oczywiście sekret uzyskania bujnych i pysznych bułek tkwi w dobrym wyrabianiu ciasta. Istnieje wiele przepisów na ciasto maślane na bułki. Najpopularniejsze ciasto można nazwać suchymi drożdżami, ponieważ worek takich drożdży zawsze znajduje się w domu, mają długi okres przydatności do spożycia, a produkty na nich są dość udane.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 67 % 40 g
290 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

składników do przygotowania ciasta maślanego na suchych drożdżach jest tylko 7: mąka, mleko, jajka, drożdże, cukier, sól i masło. To najlepszy zestaw do przygotowania ciasta maślanego. Grudkowate" żywe " drożdże nie można teraz znaleźć w każdym sklepie, a ich okres przydatności do spożycia jest dość krótki. A suche drożdże są przechowywane przez długi czas, a gospodynie domowe zawsze będą w magazynie. Jednocześnie ich jakość nie jest znacznie gorsza od surowych, więc możesz bezpiecznie użyć ich do ciasta drożdżowego. Mleko można oczywiście zastąpić wodą lub użyć obu tych składników w równych proporcjach, ale ciasto będzie już mniej maślane. Jeszcze lepiej jest wziąć całe mleko, grubsze. Liczba jaj wpływa również na Muffin, im więcej jajek, tym bardziej ciasto. A jeśli używasz naturalnych produktów, smak wypieków z przygotowanego ciasta znacznie wzrośnie.
produkty wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinny mieć temperaturę pokojową, około 15 stopni. Jeśli produkty są zimne lub odwrotnie, gorące, ciasto na pewno zostanie zepsute, drożdże nie będą działać w takich warunkach. Dlatego masło topi się w łaźni wodnej i koniecznie schładza do temperatury pokojowej.
wlej mleko do szklanki, podgrzej w kuchence mikrofalowej do 30 stopni. Rozpuszczamy w nim suche drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostaw na 15 minut.
wbij dwa jaja kurze do miski, rozbij je widelcem z dodatkiem soli i pozostałego cukru. Wlej stopione schłodzone masło, ciasto (na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana). Wszystko dobrze wymieszaj. Zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach. Najpierw zagnieść ciasto łyżką. Kiedy stanie się dość gęsty i stromy, co będzie trudne do ugniatania łyżką, połóż go na posypanym mąką stole i zacznij ugniatać, aż ciasto stanie się elastyczne i posłuszne. Nie powinien przyklejać się i pozostawać na rękach. Włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia bułek.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy