skład / składniki
metoda gotowania
składników do przygotowania ciasta maślanego na suchych drożdżach jest tylko 7: mąka, mleko, jajka, drożdże, cukier, sól i masło. To najlepszy zestaw do przygotowania ciasta maślanego. Grudkowate" żywe " drożdże nie można teraz znaleźć w każdym sklepie, a ich okres przydatności do spożycia jest dość krótki. A suche drożdże są przechowywane przez długi czas, a gospodynie domowe zawsze będą w magazynie. Jednocześnie ich jakość nie jest znacznie gorsza od surowych, więc możesz bezpiecznie użyć ich do ciasta drożdżowego. Mleko można oczywiście zastąpić wodą lub użyć obu tych składników w równych proporcjach, ale ciasto będzie już mniej maślane. Jeszcze lepiej jest wziąć całe mleko, grubsze. Liczba jaj wpływa również na Muffin, im więcej jajek, tym bardziej ciasto. A jeśli używasz naturalnych produktów, smak wypieków z przygotowanego ciasta znacznie wzrośnie.
produkty wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinny mieć temperaturę pokojową, około 15 stopni. Jeśli produkty są zimne lub odwrotnie, gorące, ciasto na pewno zostanie zepsute, drożdże nie będą działać w takich warunkach. Dlatego masło topi się w łaźni wodnej i koniecznie schładza do temperatury pokojowej.
wlej mleko do szklanki, podgrzej w kuchence mikrofalowej do 30 stopni. Rozpuszczamy w nim suche drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy do rozpuszczenia. Pozostaw na 15 minut.
wbij dwa jaja kurze do miski, rozbij je widelcem z dodatkiem soli i pozostałego cukru. Wlej stopione schłodzone masło, ciasto (na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana). Wszystko dobrze wymieszaj. Zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach. Najpierw zagnieść ciasto łyżką. Kiedy stanie się dość gęsty i stromy, co będzie trudne do ugniatania łyżką, połóż go na posypanym mąką stole i zacznij ugniatać, aż ciasto stanie się elastyczne i posłuszne. Nie powinien przyklejać się i pozostawać na rękach. Włóż go z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia bułek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g