skład / składniki
metoda gotowania
w klasycznych przepisach na chaczapuri do ciasta umieszcza się matsoni. Jeśli nie ma matzoni, możesz zastąpić go kwaśną śmietaną, kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków. Ogólnie rzecz biorąc, każdy sfermentowany produkt mleczny.
więc podgrzej mleko do 37-40 stopni Celsjusza i wlej je z duża miska. Dodaj cukier do mleka, łyżkę oleju roślinnego, kilka łyżek mąki pszennej, wszystko wymieszaj. Następnie wlej suche drożdże, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
włóż masło do małej miski i rozpuść za pomocą kuchenki mikrofalowej (możesz także na kuchence). Schłodzić stopione masło do ciepłego stanu.
podany czas minął-drożdże zostały aktywowane. Dodaj do nich matzoni, rozbij jajko, wymieszaj.
przesiej mąkę. Bierzemy dwie części mąki i dodajemy do niej mieszaninę drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W tym procesie dodaj stopione masło, a także sól. Dokładnie ugniataj, aż będzie gładka. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ważne jest, aby nie przenosić mąki, aby ciasto nie było zbyt strome, sztywne. W procesie ugniatania smarujemy ręce olejem roślinnym. Zagniataj ciasto przez 25 minut.
gdy ciasto stanie się jednorodne, miękkie i wystarczająco posłuszne, uformuj z niego kulkę, posyp trochę mąką i włóż do głębokiej dużej miski. Przykryj miskę czystym i lekkim ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Trzymamy go tam przez godzinę.
czas minął-ponownie dobrze zagnieść ciasto, uformować kulkę, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem. Następnie wyjmujemy miskę ciasta w ciepłe miejsce. Teraz trzymamy tam ciasto przez półtorej godziny.
kiedy minie czas, ciasto będzie gotowe.
można formować i piec chaczapuri!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Matzoni - 38 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g