klasyczne ciasto chaczapuri

przepis na świetne ciasto. Do najsmaczniejszych wypieków! Klasyczne ciasto na chaczapuri przygotowuje się z dodatkiem matsoni-sfermentowanego produktu mlecznego, szeroko znanego i używanego na Kaukazie. Jednak w przypadku braku matzoni można zastąpić innym sfermentowanym produktem mlecznym. Z ciasta przygotowanego według tego przepisu uzyskuje się pyszne i apetyczne chaczapuri. Przygotowanie ciasta jest dość proste, ale nie jest szybkie w czasie, co należy wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem gotowania.
JohannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 63 % 35 g
281 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 35 min

w klasycznych przepisach na chaczapuri do ciasta umieszcza się matsoni. Jeśli nie ma matzoni, możesz zastąpić go kwaśną śmietaną, kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym bez dodatków. Ogólnie rzecz biorąc, każdy sfermentowany produkt mleczny.

więc podgrzej mleko do 37-40 stopni Celsjusza i wlej je z duża miska. Dodaj cukier do mleka, łyżkę oleju roślinnego, kilka łyżek mąki pszennej, wszystko wymieszaj. Następnie wlej suche drożdże, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

włóż masło do małej miski i rozpuść za pomocą kuchenki mikrofalowej (możesz także na kuchence). Schłodzić stopione masło do ciepłego stanu.

podany czas minął-drożdże zostały aktywowane. Dodaj do nich matzoni, rozbij jajko, wymieszaj.

przesiej mąkę. Bierzemy dwie części mąki i dodajemy do niej mieszaninę drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto. W tym procesie dodaj stopione masło, a także sól. Dokładnie ugniataj, aż będzie gładka. W razie potrzeby dodaj trochę mąki. Ważne jest, aby nie przenosić mąki, aby ciasto nie było zbyt strome, sztywne. W procesie ugniatania smarujemy ręce olejem roślinnym. Zagniataj ciasto przez 25 minut.

gdy ciasto stanie się jednorodne, miękkie i wystarczająco posłuszne, uformuj z niego kulkę, posyp trochę mąką i włóż do głębokiej dużej miski. Przykryj miskę czystym i lekkim ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu. Trzymamy go tam przez godzinę.

czas minął-ponownie dobrze zagnieść ciasto, uformować kulkę, włożyć do miski, przykryć ręcznikiem. Następnie wyjmujemy miskę ciasta w ciepłe miejsce. Teraz trzymamy tam ciasto przez półtorej godziny.

kiedy minie czas, ciasto będzie gotowe.

można formować i piec chaczapuri!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Matzoni - 38   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy