skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj imbir, obierz i trzy na drobnej tarce. Obierz czosnek z łuski, a także zetrzyj go na drobnej tarce. Wstępnie ugotowane mięso jest cienko krojone. Obierz cebulę, posiekaj ją cienko. Umyj kalarepę, obierz i pokrój w cienkie paski, proporcjonalne do cebuli. Kapustę pekińską, wstępnie umytą i wysuszoną ręcznikiem papierowym, kroimy w paski. Orzechy nerkowca są grubo mielone, niezbyt drobno. Powinny być wstępnie smażone z solą: możesz to zrobić samodzielnie lub wziąć gotowe. Kolendrę myjemy i suszymy.
2. W misce blendera łączymy sok z cytryny, sos sojowy, pastę tahini, granulowany cukier, starty korzeń imbiru i starty czosnek. Zaczynamy ubijać mieszaninę, stopniowo wlewając olej roślinny, a także ciemny olej sezamowy. Gdy mieszanina będzie całkowicie jednorodna, przestań ubijać.
3. W dużym odpowiednim pojemniku (szklanym, metalowym lub ceramicznym) przygotowujemy makaron, dla którego kładziemy go tam i zalewamy wrzącą wodą, czekamy na wyznaczony czas. Koncentrujemy się na instrukcjach na opakowaniu. Gotowy makaron całkowicie ostygnie.
4. W dużej salaterce mieszamy schłodzony makaron, pokrojone mięso, kalarepę, cebulę, kapustę pekińską i liście kolendry (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy trzema czwartymi sosu, dodajemy sól, delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie rozprowadził się po całej sałatce.
5. Udekoruj gotową sałatkę posiekanymi orzechami nerkowca, posyp pieprzem syczuańskim (opcjonalnie), polej pozostałym sosem. Kładziemy liście kolendry pozostawione na później.
6. Schłodzić sałatkę przez godzinę w lodówce. Możesz dłużej. Na przykład zrób sałatkę dzień przed planowanym podaniem. Nie tylko doskonale się zachowa, ale w tym przypadku wygra smak. Ale tylko ugotowana i lekko schłodzona sałatka będzie nie mniej smaczna.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kalarepa - 42 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Tahini - 595 kcal/100g
- Chiński makaron instant - 46 kcal/100g