chińska sałatka z makaronem błyskawicznym

Zrób fantazyjną sałatkę! To proste, smaczne i oryginalne! Chińska sałatka z makaronem instant to świetne danie, które zastąpi drugie w upalny letni dzień. Rzeczywiście, w upale często nie chcesz gorąca, a taka sałatka okazuje się pożywna, satysfakcjonująca, ale jednocześnie, dzięki obecności dużej ilości warzyw, lekka. Dobra opcja urozmaicenia letniego menu!
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 24 % 4 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Umyj imbir, obierz i trzy na drobnej tarce. Obierz czosnek z łuski, a także zetrzyj go na drobnej tarce. Wstępnie ugotowane mięso jest cienko krojone. Obierz cebulę, posiekaj ją cienko. Umyj kalarepę, obierz i pokrój w cienkie paski, proporcjonalne do cebuli. Kapustę pekińską, wstępnie umytą i wysuszoną ręcznikiem papierowym, kroimy w paski. Orzechy nerkowca są grubo mielone, niezbyt drobno. Powinny być wstępnie smażone z solą: możesz to zrobić samodzielnie lub wziąć gotowe. Kolendrę myjemy i suszymy.

2. W misce blendera łączymy sok z cytryny, sos sojowy, pastę tahini, granulowany cukier, starty korzeń imbiru i starty czosnek. Zaczynamy ubijać mieszaninę, stopniowo wlewając olej roślinny, a także ciemny olej sezamowy. Gdy mieszanina będzie całkowicie jednorodna, przestań ubijać.

3. W dużym odpowiednim pojemniku (szklanym, metalowym lub ceramicznym) przygotowujemy makaron, dla którego kładziemy go tam i zalewamy wrzącą wodą, czekamy na wyznaczony czas. Koncentrujemy się na instrukcjach na opakowaniu. Gotowy makaron całkowicie ostygnie.

4. W dużej salaterce mieszamy schłodzony makaron, pokrojone mięso, kalarepę, cebulę, kapustę pekińską i liście kolendry (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy trzema czwartymi sosu, dodajemy sól, delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie rozprowadził się po całej sałatce.

5. Udekoruj gotową sałatkę posiekanymi orzechami nerkowca, posyp pieprzem syczuańskim (opcjonalnie), polej pozostałym sosem. Kładziemy liście kolendry pozostawione na później.

6. Schłodzić sałatkę przez godzinę w lodówce. Możesz dłużej. Na przykład zrób sałatkę dzień przed planowanym podaniem. Nie tylko doskonale się zachowa, ale w tym przypadku wygra smak. Ale tylko ugotowana i lekko schłodzona sałatka będzie nie mniej smaczna.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kalarepa - 42   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Tahini - 595   kcal/100g
  • Chiński makaron instant - 46   kcal/100g

Podobne przepisy