skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki do ciasta na tortille w tandoor. Ciasto na takie ciasta jest drożdżowe i bez drożdży. Druga opcja jest szybsza. Przygotuj ciasto bez drożdży. Ciasta z takiego ciasta można piec nie tylko w tandoor, ale jeśli nie ma takiego piekarnika, można go również piec.
masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, schładza, aby było ciepłe. Natomiast mleko należy podgrzać do 30 stopni, można to również zrobić w kuchence mikrofalowej.
przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj do niego łyżeczkę soli i wymieszaj suche składniki. Teraz dodaj stopione masło i wymieszaj masę, aż będzie gładka.
wlej proszek do pieczenia do szklanki z ciepłym mlekiem i wymieszaj. Mieszanina powinna zacząć się pienić. Gdy wiercenie ustąpi, wlej płyn do miski z ciastem. Wymieszaj masę i zacznij ugniatać ciasto rękami. Powinien być miękki i elastyczny. Nie trzeba go starzać na zimno, ale należy pozostawić w temperaturze pokojowej w misce przykrytej ręcznikiem. Ciasto jest gotowe do pieczenia tortilli. Pozostaje podzielić ciasto na kilka kawałków o pożądanej wielkości, rozwałkować ciasta, wypełnić wzory za pomocą urządzenia zwanego "czekich", posmarować ubitym jajkiem, posypać sezamem. Ściany Tandoor należy nasmarować wodą, w przeciwnym razie ciasta się nie przyczepią. Będziesz także potrzebował poduszki do przyklejenia ciastek do ścian pieca. A po 20 minutach możesz cieszyć się pysznymi ciastami. Z takiego ciasta zwykle piecze się proste uzbeckie ciasta.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g