ciasto Tandoor flatbread

Szybkie, miękkie ciasto przaśne na pyszne bułeczki Tandoor! Wielu Rosjan Mad lubi uzbeckie ciasta pieczone w tandoor, o przyjemnym aromacie, chrupiącej rumianej skórce i delikatnym miękiszu. Teraz wielu Rosjan może sobie pozwolić na upieczenie słynnych uzbeckich ciast na swoim podwórku we własnym cudownym piecu o nazwie Tandoor, który można łatwo znaleźć w sprzedaży. Oczywiście oprócz tego urządzenia wymagane są również pewne urządzenia. Na przykład czekić do nakładania wzoru na tortille, aby były dokładnie jak prawdziwe Narodowe, również specjalna poduszka, za pomocą której tortille są przyklejane do ścian Tandoor. Skrobak lub hak są potrzebne do wyjmowania i wyjmowania tortilli z pieca. I nie można obejść się bez długich rękawic odpornych na ciepło do usuwania pieczenia.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 19 % 11 g
węglowodany 68 % 40 g
294 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

Przygotuj składniki do ciasta na tortille w tandoor. Ciasto na takie ciasta jest drożdżowe i bez drożdży. Druga opcja jest szybsza. Przygotuj ciasto bez drożdży. Ciasta z takiego ciasta można piec nie tylko w tandoor, ale jeśli nie ma takiego piekarnika, można go również piec.
masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, schładza, aby było ciepłe. Natomiast mleko należy podgrzać do 30 stopni, można to również zrobić w kuchence mikrofalowej.
przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj do niego łyżeczkę soli i wymieszaj suche składniki. Teraz dodaj stopione masło i wymieszaj masę, aż będzie gładka.
wlej proszek do pieczenia do szklanki z ciepłym mlekiem i wymieszaj. Mieszanina powinna zacząć się pienić. Gdy wiercenie ustąpi, wlej płyn do miski z ciastem. Wymieszaj masę i zacznij ugniatać ciasto rękami. Powinien być miękki i elastyczny. Nie trzeba go starzać na zimno, ale należy pozostawić w temperaturze pokojowej w misce przykrytej ręcznikiem. Ciasto jest gotowe do pieczenia tortilli. Pozostaje podzielić ciasto na kilka kawałków o pożądanej wielkości, rozwałkować ciasta, wypełnić wzory za pomocą urządzenia zwanego "czekich", posmarować ubitym jajkiem, posypać sezamem. Ściany Tandoor należy nasmarować wodą, w przeciwnym razie ciasta się nie przyczepią. Będziesz także potrzebował poduszki do przyklejenia ciastek do ścian pieca. A po 20 minutach możesz cieszyć się pysznymi ciastami. Z takiego ciasta zwykle piecze się proste uzbeckie ciasta.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy