chude ciasto bez drożdży

Naucz się robić prawdziwe chude ciasto! Chude ciasto pasztecikowe można przygotować bez drożdży. Okazuje się miękki, elastyczny, nie przykleja się do rąk. Z takiego ciasta możesz zrobić wypieki nie tylko na czczo, okazuje się bardzo smaczne. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i jednocześnie interesujący. Ciasto przygotowuje się bez drożdży, tylko na wodzie z dodatkiem oleju. Gotowe ciasta okażą się lekko łuszczące się. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i słone. Jeśli ciasta są słodkie, do ciasta należy dodać 20-30 gramów cukru.
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 23 % 16 g
węglowodany 66 % 47 g
362 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Co to jest chude ciasto? Nawet nazwa mówi sama za siebie, to ciasto jest przygotowywane na czczo do chudego pieczenia. Z takiego ciasta możesz upiec ciasta, bułki, ciasto. Wszystko okazuje się bardzo smaczne. Chude ciasto przygotowuje się absolutnie bez muffinek. Nie zawiera jajek, mleka, kefiru, śmietany, masła. Ciasto przygotowuje się tylko na wodzie z dodatkiem oleju roślinnego. Przepis wykorzystuje olej słonecznikowy,ale możesz wziąć oliwę lub dowolną inną. Najważniejsze jest to, że olej jest rafinowany.

1. Wlej lodowatą wodę i olej słonecznikowy do miski. Woda powinna być nie tylko zimna, ale lodowata. Aby to zrobić, musisz najpierw trzymać go w zamrażarce przez jakiś czas. Olej nadaje się tylko rafinowany, bezwonny.

2. Ubij wodę z olejem, aż uzyskasz białawą emulsję. Możesz ubić mikserem lub skorzystać z pomocy stacjonarnego blendera.

3. Przesiej mąkę do powstałej emulsji i dodaj szczyptę soli. Dodaj mąkę nie wszystkie naraz, ale części. Mąka może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie przykleja się do dłoni.

4. Ciasto zwijamy w Kolobok i wysyłamy do miski. Przykryj ręcznikiem lub pokrywką, pozostaw na 15-20 minut. Chociaż ciasto nie zawiera drożdży, potrzebuje również trochę "odpoczynku".

5. Tuż przed procesem gotowania ciasta nadal dobrze ugniataj ciasto. Podczas odpoczynku stało się jeszcze bardziej elastyczne, przyjemnie jest z nim pracować.

pyszne ciasta dla ciebie! Niech krewni docenią wysiłki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy