skład / składniki
metoda gotowania
Co to jest chude ciasto? Nawet nazwa mówi sama za siebie, to ciasto jest przygotowywane na czczo do chudego pieczenia. Z takiego ciasta możesz upiec ciasta, bułki, ciasto. Wszystko okazuje się bardzo smaczne. Chude ciasto przygotowuje się absolutnie bez muffinek. Nie zawiera jajek, mleka, kefiru, śmietany, masła. Ciasto przygotowuje się tylko na wodzie z dodatkiem oleju roślinnego. Przepis wykorzystuje olej słonecznikowy,ale możesz wziąć oliwę lub dowolną inną. Najważniejsze jest to, że olej jest rafinowany.
1. Wlej lodowatą wodę i olej słonecznikowy do miski. Woda powinna być nie tylko zimna, ale lodowata. Aby to zrobić, musisz najpierw trzymać go w zamrażarce przez jakiś czas. Olej nadaje się tylko rafinowany, bezwonny.
2. Ubij wodę z olejem, aż uzyskasz białawą emulsję. Możesz ubić mikserem lub skorzystać z pomocy stacjonarnego blendera.
3. Przesiej mąkę do powstałej emulsji i dodaj szczyptę soli. Dodaj mąkę nie wszystkie naraz, ale części. Mąka może potrzebować trochę mniej lub trochę więcej. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto nie przykleja się do dłoni.
4. Ciasto zwijamy w Kolobok i wysyłamy do miski. Przykryj ręcznikiem lub pokrywką, pozostaw na 15-20 minut. Chociaż ciasto nie zawiera drożdży, potrzebuje również trochę "odpoczynku".
5. Tuż przed procesem gotowania ciasta nadal dobrze ugniataj ciasto. Podczas odpoczynku stało się jeszcze bardziej elastyczne, przyjemnie jest z nim pracować.
pyszne ciasta dla ciebie! Niech krewni docenią wysiłki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g