świeży koperek na zimę w słoikach

prosty, smaczny i aromatyczny sposób przechowywania świeżych warzyw! Świeży koperek na zimę w słoikach najlepiej przechowywać w lodówce. Wiele osób lubi tę metodę zbioru zieleni, jest uważana za jedną z najlepszych. Jedynym minusem jest to, że musisz przeznaczyć miejsce na puszki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 60 % 6 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić świeży koperek na zimę w słoikach? Do tego potrzebujemy tylko świeżego koperku. W sezonie zawsze sieję koperek na świeże zioła, aby przygotować go na zimę w wystarczających ilościach. Świeży koperek nadaje się do zbioru, gdy jest jeszcze młody i nie zaczął kwitnąć. Po rozpoczęciu kwitnienia koperek staje się twardszy. Ale nie powinieneś brać bardzo młodej, nie wzmocnionej zieleni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować świeży koperek w słoikach, narwij wymaganą ilość świeżego młodego koperku i przygotuj bezpośrednio same słoiki. Lubię używać małych słoików, aby po otwarciu można było użyć całego kopru na raz. Dobrze umyj i wysusz wybrane słoiki, aż będą całkowicie suche.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz koperek, osusz ręcznikami papierowymi i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Kropla wody nie pozostanie na koprze przez długi czas.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odetnij łodygi kopru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż koperek we wszystkich słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wszystkie słoiki wypełnione koperkiem do lodówki do przechowywania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby bardzo wygodnie jest otworzyć słoik świeżego koperku, pokroić go i natychmiast dodać do dowolnego dania. Na przykład w sałatce! Miłego poczęstunku!

koperek to jedna z najpopularniejszych przypraw na naszym stole. Charakterystyczny smak i aromat nadają mu olejki eteryczne. Koper jest bogaty w witaminy i minerały, które są tak potrzebne naszemu organizmowi.

uwielbiam dodawać koperek do wielu potraw. Latem świeży koperek jest obfity, ale chcesz zachować zielenie na zimowe potrawy. Zwykle siekam świeży koperek i zamrażam. Ale jeśli musisz go zachować, na przykład do dekoracji potraw, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie świeżego koperku w słoikach. Proces jest dość prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g

Podobne przepisy