skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić świeży koperek na zimę w słoikach? Do tego potrzebujemy tylko świeżego koperku. W sezonie zawsze sieję koperek na świeże zioła, aby przygotować go na zimę w wystarczających ilościach. Świeży koperek nadaje się do zbioru, gdy jest jeszcze młody i nie zaczął kwitnąć. Po rozpoczęciu kwitnienia koperek staje się twardszy. Ale nie powinieneś brać bardzo młodej, nie wzmocnionej zieleni.
Krok 2:
Aby przygotować świeży koperek w słoikach, narwij wymaganą ilość świeżego młodego koperku i przygotuj bezpośrednio same słoiki. Lubię używać małych słoików, aby po otwarciu można było użyć całego kopru na raz. Dobrze umyj i wysusz wybrane słoiki, aż będą całkowicie suche.
Krok 3:
Opłucz koperek, osusz ręcznikami papierowymi i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Kropla wody nie pozostanie na koprze przez długi czas.
Krok 4:
Odetnij łodygi kopru.
Krok 5:
Rozłóż koperek we wszystkich słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami.
Krok 6:
Włóż wszystkie słoiki wypełnione koperkiem do lodówki do przechowywania.
Krok 7:
W razie potrzeby bardzo wygodnie jest otworzyć słoik świeżego koperku, pokroić go i natychmiast dodać do dowolnego dania. Na przykład w sałatce! Miłego poczęstunku!
koperek to jedna z najpopularniejszych przypraw na naszym stole. Charakterystyczny smak i aromat nadają mu olejki eteryczne. Koper jest bogaty w witaminy i minerały, które są tak potrzebne naszemu organizmowi.
uwielbiam dodawać koperek do wielu potraw. Latem świeży koperek jest obfity, ale chcesz zachować zielenie na zimowe potrawy. Zwykle siekam świeży koperek i zamrażam. Ale jeśli musisz go zachować, na przykład do dekoracji potraw, idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie świeżego koperku w słoikach. Proces jest dość prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Koperek - 38 kcal/100g