ciasto z krakersami i kwaśną śmietaną w pośpiechu bez pieczenia

pyszne i łatwe ciasto bez kłopotów! Niesamowite! Polecam świetny przepis na cudowne ciasto. Jest idealny dla tych, którzy nie lubią zawracać sobie głowy pieczeniem. Przygotowuje się szybko (jeśli nie weźmiesz pod uwagę czasu na chłodzenie) i jest prosty, ponieważ nie ma potrzeby ugniatania i pieczenia ciasta. Spróbuj!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 34 % 19 g
węglowodany 55 % 31 g
324 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował świeżej wysokiej jakości śmietany o zawartości tłuszczu 20-30%, cukru i słodkiego krakersa (można z sezamem). Możesz go zastąpić dowolnym ciasteczkiem kruchym. Na przykład płatki owsiane, zwykłe kwadratowe ciasteczka o Smaku stopionego mleka, cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej żelatynę Instant do szklanki. Napełnij go zimną wodą (około 100 ml). Pozostaw na 10-15 minut na pęcznienie. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pojemniku połącz śmietanę z cukrem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły, pozostaw ubitą masę na 5 minut. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną (35%) lub serem mascarpone. Dla smaku możesz dodać cukier waniliowy (1 łyżka) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, że jeśli przesadzisz z wanilią, nada gorycz i zepsuje smak deseru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś spuchniętą żelatynę na patelnię. Podgrzej (do około 70 do 80 stopni) na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj, aby mieszać. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia żelatyny, w przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące. Możesz podgrzać go w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko i dokładnie mieszając krem, wlej do niego gorącą stopioną żelatynę. Do ubijania lepiej jest użyć głębokiego, dużego pojemnika, aby uniknąć rozpryskiwanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jakiego pojemnika na ciasto mogę użyć? Wybierz okrągły, głęboki kształt (mój ma otwór pośrodku). Przykryj go folią spożywczą. Aby zapobiec wylewaniu się śmietany z dzielonej formy, należy przykryć folią nie tylko wewnątrz, ale także szczelnie owinąć ją na zewnątrz. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy lub ułożyć deser w porcjach. Wlej niewielką ilość śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż równomierną warstwę krakersa graham.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj naprzemiennie warstwy kwaśnej śmietany i krakersów, aż się skończą. Ostatnią będzie gruba warstwa kremu. Powinien całkowicie przykryć ciasteczko, aby nie było widoczne. W razie potrzeby śmietanę można wymieszać z krakersami i po prostu wlać do formy. Niech deser całkowicie zastygnie w lodówce. Zajmie to około 2-3 godzin. Dobrze jest zostawić ciasto na noc, aby jeszcze lepiej się nasiąkło.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz szybko, ale ostrożnie odwróć go na płaski talerz. Usuń folię spożywczą. Jeśli robisz ciasto w emaliowanym naczyniu, zanurz je na 10 sekund w gorącej wodzie. Wierzch galaretki topi się, a ciasto łatwo i bez problemu wypadnie z formy na talerz. Udekoruj go według własnych upodobań. Polałem stopioną gorzką czekoladą, świeżymi listkami mięty, płatkami migdałów i koralikami cukru. Poczęstuj się!

wraz z krakersem do ciasta można dodać jagody i kawałki czekolady.

wierzch ciasta można posypać prażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami włoskimi w blenderze. W razie potrzeby można posypać proszkiem kakaowym, płatkami kokosowymi, okruchami ciastek.

Możesz również udekorować ciasto wielokolorowym konfiturą, plasterkami owoców, polewą czekoladową.

jeśli lubisz, ułóż plasterki banana na każdej warstwie krakersów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka Krakersowe - 504   kcal/100g

Podobne przepisy