skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował świeżej wysokiej jakości śmietany o zawartości tłuszczu 20-30%, cukru i słodkiego krakersa (można z sezamem). Możesz go zastąpić dowolnym ciasteczkiem kruchym. Na przykład płatki owsiane, zwykłe kwadratowe ciasteczka o Smaku stopionego mleka, cukier.
Krok 2:
Wlej żelatynę Instant do szklanki. Napełnij go zimną wodą (około 100 ml). Pozostaw na 10-15 minut na pęcznienie. Jeśli używasz żelatyny nie instant, przed użyciem przeczytaj instrukcję.
Krok 3:
W pojemniku połącz śmietanę z cukrem lub substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka. Aby kryształy cukru całkowicie się rozpuściły, pozostaw ubitą masę na 5 minut. Śmietanę można zastąpić ciężką śmietaną (35%) lub serem mascarpone. Dla smaku możesz dodać cukier waniliowy (1 łyżka) lub wanilinę (na czubku noża). Pamiętaj, że jeśli przesadzisz z wanilią, nada gorycz i zepsuje smak deseru.
Krok 4:
Przenieś spuchniętą żelatynę na patelnię. Podgrzej (do około 70 do 80 stopni) na małym ogniu, aż się rozpuści. Pamiętaj, aby mieszać. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia żelatyny, w przeciwnym razie straci swoje właściwości żelujące. Możesz podgrzać go w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund.
Krok 5:
Szybko i dokładnie mieszając krem, wlej do niego gorącą stopioną żelatynę. Do ubijania lepiej jest użyć głębokiego, dużego pojemnika, aby uniknąć rozpryskiwanie.
Krok 6:
Jakiego pojemnika na ciasto mogę użyć? Wybierz okrągły, głęboki kształt (mój ma otwór pośrodku). Przykryj go folią spożywczą. Aby zapobiec wylewaniu się śmietany z dzielonej formy, należy przykryć folią nie tylko wewnątrz, ale także szczelnie owinąć ją na zewnątrz. Możesz również użyć emaliowanej miski, silikonowej, plastikowej formy lub ułożyć deser w porcjach. Wlej niewielką ilość śmietany.
Krok 7:
Rozłóż równomierną warstwę krakersa graham.
Krok 8:
Kontynuuj naprzemiennie warstwy kwaśnej śmietany i krakersów, aż się skończą. Ostatnią będzie gruba warstwa kremu. Powinien całkowicie przykryć ciasteczko, aby nie było widoczne. W razie potrzeby śmietanę można wymieszać z krakersami i po prostu wlać do formy. Niech deser całkowicie zastygnie w lodówce. Zajmie to około 2-3 godzin. Dobrze jest zostawić ciasto na noc, aby jeszcze lepiej się nasiąkło.
Krok 9:
Teraz szybko, ale ostrożnie odwróć go na płaski talerz. Usuń folię spożywczą. Jeśli robisz ciasto w emaliowanym naczyniu, zanurz je na 10 sekund w gorącej wodzie. Wierzch galaretki topi się, a ciasto łatwo i bez problemu wypadnie z formy na talerz. Udekoruj go według własnych upodobań. Polałem stopioną gorzką czekoladą, świeżymi listkami mięty, płatkami migdałów i koralikami cukru. Poczęstuj się!
wraz z krakersem do ciasta można dodać jagody i kawałki czekolady.
wierzch ciasta można posypać prażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami włoskimi w blenderze. W razie potrzeby można posypać proszkiem kakaowym, płatkami kokosowymi, okruchami ciastek.
Możesz również udekorować ciasto wielokolorowym konfiturą, plasterkami owoców, polewą czekoladową.
jeśli lubisz, ułóż plasterki banana na każdej warstwie krakersów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g