Tiramisu bez jajek z mascarpone w pośpiechu

niesamowicie delikatna i przewiewna uczta z Włoch! Możesz mówić (a raczej pisać) o tiramisu przez bardzo długi czas. Jak dla mnie to cudowny deser. Okazuje się niesamowicie delikatny, lekki, przewiewny, kremowy i po prostu bardzo, bardzo smaczny. Dzisiaj proponuję nie klasyczną wersję, ponieważ Klasyczne jest przygotowanie Tiramisu z surowymi jajkami, ale ponieważ surowe jajka nie jedzą wszystkiego, tiramisu bez jajek jest idealne. Przygotowanie tiramisu jest niezwykle proste i dość szybkie. Nawiasem mówiąc, jeśli nie możesz znaleźć w sklepach Savoyardi lub mascarpone, nie zniechęcaj się, ponieważ oba są bardzo łatwe do przygotowania w domu!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 39 % 22 g
węglowodany 50 % 28 g
337 kcal
IG: 7 / 70 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc najpierw przygotuj potrzebne nam składniki. Aby zrobić tiramisu (bez jajek), weź ciasteczka Savoyardi (palce damskie), ser mascarpone, ciężką śmietanę, cukier puder, świeżo parzoną aromatyczną kawę, koniak (lub rum, opcjonalnie), a także trochę kakao w proszku, chociaż zamiast tego możesz wziąć startą czekoladę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj krem. W misce połącz mascarpone i cukier puder (weź jego ilość do smaku).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzepaczką lub szpatułką wymieszaj ser z proszkiem, aż będzie gładki. W razie potrzeby możesz użyć miksera, musisz tylko ubijać z minimalną prędkością i przez krótki czas.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciężką śmietanę do dużego pojemnika i ubij na miękkie szczyty. Nawiasem mówiąc, nie zapominaj, że śmietana jest dobrze ubita, powinna być zimna, a pojemnik i trzepaczki miksera można dodatkowo schłodzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małych porcjach do masy serowej dodajemy bitą śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj krem trzepaczką lub szpatułką. Nasz krem tiramisu jest gotowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wlej świeżo parzoną kawę do głębokiego talerza i dodaj do niej koniak lub rum. Jeśli chcesz, jeśli nie lubisz mocnych napojów, możesz w ogóle nie używać alkoholu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kawie po jednym na raz zanurzamy ciasteczka Savoyardi. Musisz zanurzyć się dosłownie przez 2-3 sekundy, ponieważ ciasteczka szybko się moczą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasteczka namoczone w kawie układamy gęstą warstwą na dnie formy. Jeśli chodzi o formę, użyłam zwykłej formy do chleba o wymiarach 13x24 cm, a także przygotowałam tiramisu w porcji (w szklankach i natychmiast na talerzu).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj warstwę ciasteczek przygotowanym kremem i wyrównaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ponownie rozłóż warstwę ciasteczek nasączonych kawą i ponownie przykryj kremem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj tiramisu warstwą proszku kakaowego lub startej czekolady. Wysyłamy nasz deser do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej, dopiero po tym krem trochę stwardnieje, a tiramisu będzie łatwo pokroić na porcje. Jeśli od razu go pokroisz, kawałki nie będą schludne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, jeśli nie masz odpowiedniego kształtu lub po prostu nie chcesz bawić się cięciem lub czekać, aż deser się ułoży, możesz natychmiast zebrać tiramisu na talerzu, jest to szczególnie wygodne, jeśli chcesz zrobić niewielką liczbę porcji. Krem w tym przypadku najwygodniej jest nakładać za pomocą torby cukierniczej ze zwykłą okrągłą dyszą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ale jeśli musisz zrobić wiele porcji, radzę zbierać tiramisu w szklankach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To wszystko. Nasze tiramisu (bez jajek) jest gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal / 100g

Podobne przepisy