skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc najpierw przygotuj potrzebne nam składniki. Aby zrobić tiramisu (bez jajek), weź ciasteczka Savoyardi (palce damskie), ser mascarpone, ciężką śmietanę, cukier puder, świeżo parzoną aromatyczną kawę, koniak (lub rum, opcjonalnie), a także trochę kakao w proszku, chociaż zamiast tego możesz wziąć startą czekoladę.
Krok 2:
Przygotuj krem. W misce połącz mascarpone i cukier puder (weź jego ilość do smaku).
Krok 3:
Trzepaczką lub szpatułką wymieszaj ser z proszkiem, aż będzie gładki. W razie potrzeby możesz użyć miksera, musisz tylko ubijać z minimalną prędkością i przez krótki czas.
Krok 4:
Wlej ciężką śmietanę do dużego pojemnika i ubij na miękkie szczyty. Nawiasem mówiąc, nie zapominaj, że śmietana jest dobrze ubita, powinna być zimna, a pojemnik i trzepaczki miksera można dodatkowo schłodzić.
Krok 5:
W małych porcjach do masy serowej dodajemy bitą śmietanę.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj krem trzepaczką lub szpatułką. Nasz krem tiramisu jest gotowy.
Krok 7:
Następnie wlej świeżo parzoną kawę do głębokiego talerza i dodaj do niej koniak lub rum. Jeśli chcesz, jeśli nie lubisz mocnych napojów, możesz w ogóle nie używać alkoholu.
Krok 8:
W kawie po jednym na raz zanurzamy ciasteczka Savoyardi. Musisz zanurzyć się dosłownie przez 2-3 sekundy, ponieważ ciasteczka szybko się moczą.
Krok 9:
Ciasteczka namoczone w kawie układamy gęstą warstwą na dnie formy. Jeśli chodzi o formę, użyłam zwykłej formy do chleba o wymiarach 13x24 cm, a także przygotowałam tiramisu w porcji (w szklankach i natychmiast na talerzu).
Krok 10:
Przykryj warstwę ciasteczek przygotowanym kremem i wyrównaj.
Krok 11:
Następnie ponownie rozłóż warstwę ciasteczek nasączonych kawą i ponownie przykryj kremem.
Krok 12:
Przykryj tiramisu warstwą proszku kakaowego lub startej czekolady. Wysyłamy nasz deser do lodówki na 2-3 godziny lub dłużej, dopiero po tym krem trochę stwardnieje, a tiramisu będzie łatwo pokroić na porcje. Jeśli od razu go pokroisz, kawałki nie będą schludne.
Krok 13:
Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, jeśli nie masz odpowiedniego kształtu lub po prostu nie chcesz bawić się cięciem lub czekać, aż deser się ułoży, możesz natychmiast zebrać tiramisu na talerzu, jest to szczególnie wygodne, jeśli chcesz zrobić niewielką liczbę porcji. Krem w tym przypadku najwygodniej jest nakładać za pomocą torby cukierniczej ze zwykłą okrągłą dyszą.
Krok 14:
Ale jeśli musisz zrobić wiele porcji, radzę zbierać tiramisu w szklankach.
Krok 15:
To wszystko. Nasze tiramisu (bez jajek) jest gotowe.
Krok 16:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal / 100g