wieczór sałatkowy z grzybami, koreańską marchewką i kurczakiem

pyszne, niedrogie i łatwe na wakacje i na co dzień. Przepyszna wieczorna sałatka z grzybami, koreańską marchewką i kurczakiem będzie wspaniałym dodatkiem do twojego stołu. Proste produkty harmonijnie podkreślają smak sałatki. Możesz przygotować taką sałatkę bez warstw, po prostu mieszając składniki.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 29 % 8 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieczór sałatkowy z grzybami i koreańską marchewką? Przygotuj produkty do przygotowania sałatki. Sałatka jest przygotowywana z gotowanego, smażonego lub wędzonego kurczaka, biorę pierś, ale możesz wziąć uda lub podudzie dowolnego fileta. Suszone śliwki należy najpierw namoczyć w ciepłej wodzie. Ogórki są świeże. Koreańskie marchewki można kupić lub ugotować samodzielnie w domu. Przygotuj naczynia do sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Świeże grzyby pieczarki (można również użyć mrożonych) oczyścić z gruzu i resztek ziemi, spłukać pod bieżącą wodą. Nie grubo posiekaj grzybów i cebuli, smaż na oleju roślinnym do miękkości, ciągle mieszając. Podczas smażenia dodaj trochę soli do grzybów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz kurczaka ze skóry (nie dodaję skórki do sałatki), usuń kości, jeśli nadal są i pokrój w małe kostki. W wybranym naczyniu sałatkowym włóż posiekanego kurczaka. Lekko posmaruj warstwę majonezem z kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby smażone z cebulą ostudzić. Ułóż kolejną warstwę pieczarek z cebulą. Tę warstwę można również posmarować odrobiną majonezu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj suszone śliwki na parze i umieść je w salaterce na warstwie smażonych pieczarek. Tutaj nie smaruję warstwy majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj świeże ogórki, osusz i odetnij końcówki. Ogórki pokroić w drobną kostkę i ułożyć na wierzchu suszonych śliwek w sałatce. Posmaruj warstwę ogórków majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzchu warstwy ogórków ułóż równomiernie marchewki w stylu koreańskim. Sałatka jest gotowa i można ją ozdobić świeżymi ziołami, ogórkami lub po prostu pięknie ułożyć marchewki w górnej warstwie sałatki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić gotową sałatkę przed podaniem. Można go podawać we wspólnej salaterce lub podawać porcje za pomocą pierścienia do serwowania.

ta sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do gorących dań z ziemniaków i warzyw. Nie ma wielu składników, ale wszystkie bardzo dobrze do siebie pasują. Sałatka okazuje się smaczna, soczysta, harmonijna i lekko pikantna. Polecam dodać przepis na tę sałatkę do menu nadchodzących wakacji.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy