skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieczór sałatkowy z grzybami i koreańską marchewką? Przygotuj produkty do przygotowania sałatki. Sałatka jest przygotowywana z gotowanego, smażonego lub wędzonego kurczaka, biorę pierś, ale możesz wziąć uda lub podudzie dowolnego fileta. Suszone śliwki należy najpierw namoczyć w ciepłej wodzie. Ogórki są świeże. Koreańskie marchewki można kupić lub ugotować samodzielnie w domu. Przygotuj naczynia do sałatki.
Krok 2:
Świeże grzyby pieczarki (można również użyć mrożonych) oczyścić z gruzu i resztek ziemi, spłukać pod bieżącą wodą. Nie grubo posiekaj grzybów i cebuli, smaż na oleju roślinnym do miękkości, ciągle mieszając. Podczas smażenia dodaj trochę soli do grzybów.
Krok 3:
Obierz kurczaka ze skóry (nie dodaję skórki do sałatki), usuń kości, jeśli nadal są i pokrój w małe kostki. W wybranym naczyniu sałatkowym włóż posiekanego kurczaka. Lekko posmaruj warstwę majonezem z kurczaka.
Krok 4:
Grzyby smażone z cebulą ostudzić. Ułóż kolejną warstwę pieczarek z cebulą. Tę warstwę można również posmarować odrobiną majonezu.
Krok 5:
Drobno posiekaj suszone śliwki na parze i umieść je w salaterce na warstwie smażonych pieczarek. Tutaj nie smaruję warstwy majonezem.
Krok 6:
Umyj świeże ogórki, osusz i odetnij końcówki. Ogórki pokroić w drobną kostkę i ułożyć na wierzchu suszonych śliwek w sałatce. Posmaruj warstwę ogórków majonezem.
Krok 7:
Na wierzchu warstwy ogórków ułóż równomiernie marchewki w stylu koreańskim. Sałatka jest gotowa i można ją ozdobić świeżymi ziołami, ogórkami lub po prostu pięknie ułożyć marchewki w górnej warstwie sałatki.
Krok 8:
Schłodzić gotową sałatkę przed podaniem. Można go podawać we wspólnej salaterce lub podawać porcje za pomocą pierścienia do serwowania.
ta sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do gorących dań z ziemniaków i warzyw. Nie ma wielu składników, ale wszystkie bardzo dobrze do siebie pasują. Sałatka okazuje się smaczna, soczysta, harmonijna i lekko pikantna. Polecam dodać przepis na tę sałatkę do menu nadchodzących wakacji.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g