galaretka z kurczaka z nóg kurczaka bez żelatyny

Mężczyzna się nie oprze! Prosty przepis na bardzo apetyczne galaretki! Naszym ulubionym daniem jest galaretowate mięso - zawsze niezastąpiona przekąska na świątecznym stole. Jeśli chcesz odkryć nowy smak galaretki, zaskoczyć siebie i gości, ugotuj galaretkę z kurczaka! Bardzo spodoba ci się lekkie i delikatne galaretki z kurczaka!
FiestaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Nogi i skrzydełka kurczaka wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą - używamy zimnej wody, aby uzyskać pyszny i bogaty bulion. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Usuń powstałą pianę. Marchewki i cebulę smażymy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty. Gotuj galaretkę na średnim ogniu pod pokrywką przez około cztery godziny. Następnie wyjmij cały kurczak i odcedź bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z marchewki wycinamy kwiaty i układamy je pojedynczo na dnie foremek, aby po obróceniu galaretki uzyskaliśmy Kwiatowy Wystrój. Zasugerowałem Ci tę opcję, ale w rzeczywistości możesz bezpiecznie fantazjować według własnych upodobań, na przykład umieścić okrąg gotowanego jajka, gałązkę pietruszki itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel Schłodzone mięso z kurczaka od kości i usuń z niego skórę. drobno cięte, chociaż czasami robię większe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż mięso na foremkach, nie sięgając do krawędzi naczyń. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowaną marchewkę kroimy w pierścienie, a także kładziemy na mięsie. Do dekoracji możesz również umieścić ćwiartki plasterków cytryny i kilka zielonych groszków, ale to już zależy od Twojego gustu! Wypełnij formy z nadzieniem bulionem i wyślij do zestalenia w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróciłem gotowe galaretki na talerz. Smacznego!

to jeden z najprostszych przepisów - z przewodnika krok po kroku od razu zrozumiesz, jak gotować galaretkę z kurczaka z nóg kurczaka, a także innych części tuszy. Uwielbiam jeść galaretkę w kęsie z musztardą i chrzanem. Zwykle podaję do niego brązowy chleb. Zawsze gotuję na święta. Używam małych foremek, aby galaretka szybciej zamarzła. Czasami biorę okrągłe szkło, jak w tym przepisie, a czasami używam kwadratowych emaliowanych. Takie galaretowate mięso zawsze pomaga nie tylko w dni bujnych uczt, ale także w dni powszednie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy