skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem jogurtowy na ciasto biszkoptowe? Odmierz potrzebne składniki. Weź gęsty jogurt z dowolnym wypełniaczem. Użyłam truskawek. Śmietana powinna być schłodzona.
Krok 2:
Żelatynę napełnij zimną przegotowaną wodą, aby się puchła. Jeśli nie używasz wystarczająco gęstego jogurtu, zwiększ ilość żelatyny do 18-20 g.
Krok 3:
W łaźni wodnej doprowadź żelatynę, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Nie przegrzewaj żelatyny, a tym bardziej nie pozwól jej się zagotować, aby nie straciła swoich właściwości. Schłodzić roztwór żelatyny do temperatury pokojowej.
Krok 4:
Śmietanę i pojemnik, w którym będą ubijane, dobrze schłodzić. Zacznij ubijać śmietanę z małą prędkością miksera, stopniowo zwiększając prędkość do maksymalnej. Ubij śmietanę na puszystą, stabilną masę. Ważne jest, aby nie przerabiać śmietany, aby nie nabrała tłustej struktury.
Krok 5:
Jogurt lekko ubij cukrem pudrem. Dostosuj ilość cukru pudru do smaku. Wystarczy 2-4 łyżki. l.
Krok 6:
Przy jednoczesnym ciągłym ubijaniu włóż schłodzoną żelatynę do jogurtu cienkim strumieniem. Lekko ubij, aż będzie gładka.
Krok 7:
Do powstałej masy dodać bitą śmietanę szpatułką.
Krok 8:
Mieszaj krem, aż będzie całkowicie gładki. Od razu zyskał stabilną, mniej płynną strukturę.
Krok 9:
Użyłam kremu do warstwowania ciastek biszkoptowych zaraz po ugotowaniu. Jeśli konsystencja kremu jest bardziej płynna, możesz użyć pierścienia kulinarnego podczas montażu ciasta. Lubo umieść krem w lodówce na 20-30 minut, aby stał się grubszy. Ten krem może być tylko warstwowy ciasta, nie nadaje się do dekorowania ciasta za pomocą dysz kulinarnych. Włóż gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze się zagęścił.
Krok 10:
Ciasto biszkoptowe z kremem jogurtowym jest zaskakująco delikatne. Spróbuj! Smacznego!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g