zimna zupa na kefirze z ogórkiem

najprostszy i najtańszy, w pośpiechu, zdrowy i pyszny! Zimna zupa na kefirze z ogórkiem dobrze orzeźwia i dodaje energii. Najbardziej znanym z takich potraw jest okroshka. Ale jest też prostsza opcja-zupa kefirowa na kefirze ze świeżymi warzywami, czosnkiem i ziołami. Gotuje się w kilka minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
34 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zimną zupę na kefirze z ogórkiem? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 3,2%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj ogórek. Jeśli skóra nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, obieranie jest opcjonalne. Moja skóra była trochę szorstka, więc ją usunąłem. Pokrój ogórek w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz pióra zielonej cebuli. Pokrój zieloną cebulę w pierścienie. Możesz ciąć razem z białym dnem pióra lub tylko zielonymi łodygami. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego smaku cebuli i czosnku, możesz zastąpić je zieloną czereśnią - ma podobny smak cebuli i czosnku, ale łagodniejszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj koperek, pietruszkę i kolendrę. Zestaw zieleni można wybrać, uzupełnić lub wymienić według własnych upodobań. Możesz dodać więcej mięty, szpinaku, dzikiego czosnku itp.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj lub przepuść przez prasę. Jeśli nie lubisz mocnego smaku czosnku w zupie, możesz zmniejszyć jego ilość lub w ogóle go nie dodawać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz pokrojone ogórki, zioła i czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej schłodzony kefir. Sól, pieprz do smaku. Ilość kefiru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od pożądanej gęstości zupy. Na gęstość zupy wpływa również zawartość tłuszczu w samym kefirze. Im większa zawartość tłuszczu, tym grubszy jest sam kefir i odpowiednio zupa jako całość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Zimna zupa na kefirze z ogórkami, czosnkiem i ziołami jest gotowa. Podawaj natychmiast z kromką chleba żytniego. Zupa okazuje się pyszna, łatwa do przygotowania i niedroga pod względem składników. Smacznego!

zamiast kefiru możesz wziąć pitny jogurt naturalny bez dodatków. Będzie pyszny z matzoni, ale wtedy zupę należy dodatkowo rozcieńczyć wodą pitną.

oprócz ogórka możesz dodać do zupy inne warzywa. Na przykład pomidory (zwykłe lub wiśniowe), łodygi selera lub rzodkiewki (nawiasem mówiąc, tak orzeźwiające jak ogórek).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g

Podobne przepisy