skład / składniki
metoda gotowania
1.jak zrobić bułkę pszenną? Filet z kurczaka gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, ostudzić, podzielić na włókna.
2. Szalotki pokroić w cienkie krążki, ułożyć na kurczaku, doprawić czarnym pieprzem i papryką, zalać sokiem z cytryny, dodać musztardę, wymieszać.
3. Obierz ogórki, pokrój na małe kawałki, połóż na kurczaku. Umyj pomidory, pokrój w kostkę, wyślij po ogórkach. Na tym etapie posyp nadzienie solą morską, wymieszaj.
4. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce, włóż do nadzienia, na koniec dopraw oliwą z oliwek, wymieszaj. Koperek i kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
5. Połóż część nadzienia na krawędzi chleba pita, posyp posiekanymi ziołami na wierzchu, zwiń krawędzie, zwiń w ciasną rolkę.
bułkę można zjeść od razu lub zapakować w folię spożywczą i pozostawić w lodówce na godzinę. Przed podaniem pokrój bułkę na kawałki ostrym nożem.
Poczęstuj się!
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g