skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Wlej kefir i olej roślinny do głębokiej miski. Podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, aż będą ciepłe (około 36 stopni), co najważniejsze, mieszanina nie przegrzewa się, aby kefir się nie zestalił. Dodaj cukier i sól do mieszanki kefir-masło, wymieszaj, aby suche składniki całkowicie się rozpuściły.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z suchymi drożdżami do miski z płynem. Wymieszaj, lepiej wielokrotnie przesiać mąkę, aby dobrze nasycić ją tlenem, wtedy ciasto będzie bardziej przewiewne. Lepiej wlać mąkę do miski z mieszanką w częściach, aby nie było nadmiaru mąki, a ciasto nie okazało się ciasne i zbite.
Krok 3:
Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach, ponieważ jakość i gęstość tego produktu jest inna dla każdego producenta. Najpierw zagniatamy ciasto łyżką w misce, gdy trudno będzie mu przeszkadzać, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuujemy ugniatanie ciasta rękami.
Krok 4:
Ciasto należy dobrze zagnieść rękami. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz poświęcić temu procesowi jak najwięcej uwagi.
Krok 5:
Włóż ciasto z powrotem do miski, zaciśnij na wierzchu folią spożywczą i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Podczas gdy ciasto stoi, możesz przygotować nadzienie do jego produktów. Ale musisz wcześniej pomyśleć o tym, co zrobić nadzienie, aby na podstawie tego, czy będzie słodkie, czy nie, dodać odpowiednią ilość cukru do ciasta.
Krok 6:
Ciasto drożdżowe jest gotowe jak puch. Ugniatamy go i możemy przejść do pieczenia ciast, ciast, bułek lub innych produktów z ciasta drożdżowego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g