topniejące ciasto jak puch

delikatne i przewiewne ciasto drożdżowe na miękkie i pyszne ciasta! Ciasto drożdżowe przygotowane na bazie kefiru, oleju roślinnego i suchych drożdży, z zastrzeżeniem kilku prostych zasad, okaże się przewiewne, dosłownie jak puch. Z niego można piec dowolne produkty, małe ciasta lub duże ciasta ze słodkim lub pikantnym nadzieniem. Proces przygotowania takiego ciasta jest dość prosty i bardzo szybki, nie trzeba czekać, aż ciasto będzie pasować i stać samo ciasto, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 66 % 41 g
309 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Wlej kefir i olej roślinny do głębokiej miski. Podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, aż będą ciepłe (około 36 stopni), co najważniejsze, mieszanina nie przegrzewa się, aby kefir się nie zestalił. Dodaj cukier i sól do mieszanki kefir-masło, wymieszaj, aby suche składniki całkowicie się rozpuściły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę pszenną połączoną z suchymi drożdżami do miski z płynem. Wymieszaj, lepiej wielokrotnie przesiać mąkę, aby dobrze nasycić ją tlenem, wtedy ciasto będzie bardziej przewiewne. Lepiej wlać mąkę do miski z mieszanką w częściach, aby nie było nadmiaru mąki, a ciasto nie okazało się ciasne i zbite.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach, ponieważ jakość i gęstość tego produktu jest inna dla każdego producenta. Najpierw zagniatamy ciasto łyżką w misce, gdy trudno będzie mu przeszkadzać, rozprowadzamy na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuujemy ugniatanie ciasta rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto należy dobrze zagnieść rękami. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz poświęcić temu procesowi jak najwięcej uwagi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto z powrotem do miski, zaciśnij na wierzchu folią spożywczą i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu. Podczas gdy ciasto stoi, możesz przygotować nadzienie do jego produktów. Ale musisz wcześniej pomyśleć o tym, co zrobić nadzienie, aby na podstawie tego, czy będzie słodkie, czy nie, dodać odpowiednią ilość cukru do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto drożdżowe jest gotowe jak puch. Ugniatamy go i możemy przejść do pieczenia ciast, ciast, bułek lub innych produktów z ciasta drożdżowego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy