Suluguni w chlebie pita

bardzo proste, w pośpiechu, na śniadanie, przekąskę lub kolację! Suluguni w chlebie pita to przepis na gorące danie, którego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Jest to ciasto nadziewane serem i ziołami, smażone na patelni. Taka przekąska może być również grillowana w naturze.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 44 % 22 g
węglowodany 32 % 16 g
313 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suluguni w chlebie pita? Przygotuj jedzenie. Dla wygody pieczenia wziąłem okrągłe cienkie pita, ale ogólnie odpowiednie są dowolne-prostokątne, owalne. Po prostu trzeba będzie je skręcić w inny sposób. Włóż olej 30 minut przed gotowaniem do zamrażarki, wtedy łatwiej będzie go zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suluguni zetrzyj na grubej tarce. Jeśli przygotowujesz przekąskę w naturze, nie możesz natrzeć sera, ale pokroić w paski. I tak się stopi. Oprócz suluguni odpowiedni jest każdy dobrze topiący się ser.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij masło z zamrażarki i również zetrzyj. Wybierz wysokiej jakości, naturalny olej, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj i osusz warzywa. Pokrój go drobno ostrym nożem. Wziąłem pietruszkę, kolendrę i koperek, odpowiednia jest również zielona cebula, szczaw, szpinak. Grubsze grube łodygi najlepiej usunąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż wszystkie składniki nadzienia do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze je wymieszaj. Nie trzeba go solić, wystarczy zasolenie suluguni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie cienką warstwą na chlebie pita. Jeśli masz prostokątny chleb pita, pokrój go na mniejsze kawałki, które zmieszczą się na patelni. Przykryj chleb pita drugą tortillą. Dobrze dociśnij górną warstwę dłonią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połóż na nim chleb pita z nadzieniem. Przykryj pokrywką. Zrób mały ogień. Przytrzymaj chleb pita po jednej stronie przez kilka minut, a następnie odwróć na drugą. Również pod przykryciem smaż, aż będzie gotowy — ser całkowicie się stopi. Następnie zdejmij i usmaż drugi. Drugi usmażyłem na maśle, okazało się apetyczną złotą skórką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój chleb pita na porcje i podawaj natychmiast, gdy ser jest jeszcze gorący i rozciągliwy. Smacznego!

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy