białka tatarskie z mięsem

takie danie jest bardzo smaczne, ale także bardzo kaloryczne - lepiej przygotować je na obiad. Bielaki wydają się być trudnym do przygotowania daniem, ale są bardzo łatwe i proste do stworzenia w kuchni. Lepiej jest użyć miąższu wołowego, ale jagnięcina jest idealna, najważniejsze jest, aby wybrać mięso bez tłuszczu. Nie zaleca się dodawania wielu przypraw do nadzienia, aby smak mięsa był odczuwalny podczas degustacji.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 54 % 22 g
188 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Użyj mięsa wołowego lub jagnięcego, ale nie wieprzowiny. Pamiętaj, aby odciąć wszystkie żyły i folie z mięsa, opłukać je i pokroić na porcje. Obierz małą cebulę lub połowę dużej, spłucz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ciepłą wodę do miski i wlej do niej sól, jedną trzecią masy mąki pszennej, suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto. Temperatura wody nie powinna przekraczać 30 C. pozostaw ciasto na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie pomiń pokrojone i umyte mięso przez maszynę do mięsa, nie przepuszczaj cebuli przez maszynę do mięsa!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 20 minutach wlej 1,5 łyżki do ciasta. l olej roślinny, dodaj resztę mąki, pozostawiając trochę do rozwałkowania. Dokładnie zagnieść ciasto drożdżowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż go na talerzu lub w misce, przykryj ręcznikiem i odstaw na około 20-30 minut. Ten warunek jest obowiązkowy, w przeciwnym razie podczas smażenia otrzymasz surowe ciasto wewnątrz białych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do rozdrobnionej wołowiny w misce razem z solą i zmielonym czarnym pieprzem. Suszony tymianek (cząber, tymianek) również brzmi bardzo smacznie w nadzieniu. Delikatnie wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ściskając małe kawałki ciasta, zwiń je w zaokrąglone warstwy, odkurzając powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkuj duże kulki z mięsa mielonego, takie jak kulki. Połóż na środku każdego koła ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwilżyć ciasto wodą wokół kulki mięsnej, zebrać na wierzchu w kształcie kosza, ale nie zamykać nadzienia - powinno wystawać. Ponieważ ciasto podwoi się podczas smażenia, pożądane jest uformowanie nadzienia tuż nad warstwą ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie podgrzej olej w pojemniku na kuchence-powinien prawie się zagotować. Ostrożnie połóż obrabiany przedmiot otwartą częścią w dół ręką lub łyżką cedzakową. Dokładnie w dół-nie mylić! W głębokim tłuszczu przedmiot zostanie natychmiast pokryty skórką i usmażony, uszczelniając nadzienie w środku. Smaż przez około 1-2 minuty na średnim ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Odwróć łyżką cedzakową na drugą stronę i smaż przez taki sam czas. Ważne jest, aby nie odwracać przedmiotu obrabianego, w przeciwnym razie olej zacznie się rozpryskiwać, gdy bulion zostanie do niego wlany.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż gotowe białe na ręcznikach papierowych lub serwetkach, pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął, ostudź przed degustacją.

białka tatarskie z mięsem-soczyste i bardzo smaczne danie, które przygotowuje się jednym tchem! Tradycyjnie takie ciasta podawane są ze świeżymi warzywami, różnymi sosami, świeżymi ziołami. Są bardzo soczyste dzięki uszczelnieniu powierzchni podczas smażenia, dlatego są najpierw smażone wgłębieniem w dół!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy