skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Użyj mięsa wołowego lub jagnięcego, ale nie wieprzowiny. Pamiętaj, aby odciąć wszystkie żyły i folie z mięsa, opłukać je i pokroić na porcje. Obierz małą cebulę lub połowę dużej, spłucz.
Krok 2:
Wlej ciepłą wodę do miski i wlej do niej sól, jedną trzecią masy mąki pszennej, suche drożdże. Dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto. Temperatura wody nie powinna przekraczać 30 C. pozostaw ciasto na 20 minut.
Krok 3:
W tym czasie pomiń pokrojone i umyte mięso przez maszynę do mięsa, nie przepuszczaj cebuli przez maszynę do mięsa!
Krok 4:
Po 20 minutach wlej 1,5 łyżki do ciasta. l olej roślinny, dodaj resztę mąki, pozostawiając trochę do rozwałkowania. Dokładnie zagnieść ciasto drożdżowe.
Krok 5:
Połóż go na talerzu lub w misce, przykryj ręcznikiem i odstaw na około 20-30 minut. Ten warunek jest obowiązkowy, w przeciwnym razie podczas smażenia otrzymasz surowe ciasto wewnątrz białych.
Krok 6:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do rozdrobnionej wołowiny w misce razem z solą i zmielonym czarnym pieprzem. Suszony tymianek (cząber, tymianek) również brzmi bardzo smacznie w nadzieniu. Delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Ściskając małe kawałki ciasta, zwiń je w zaokrąglone warstwy, odkurzając powierzchnię roboczą mąką. Rozwałkuj duże kulki z mięsa mielonego, takie jak kulki. Połóż na środku każdego koła ciasta.
Krok 8:
Zwilżyć ciasto wodą wokół kulki mięsnej, zebrać na wierzchu w kształcie kosza, ale nie zamykać nadzienia - powinno wystawać. Ponieważ ciasto podwoi się podczas smażenia, pożądane jest uformowanie nadzienia tuż nad warstwą ciasta.
Krok 9:
Dokładnie podgrzej olej w pojemniku na kuchence-powinien prawie się zagotować. Ostrożnie połóż obrabiany przedmiot otwartą częścią w dół ręką lub łyżką cedzakową. Dokładnie w dół-nie mylić! W głębokim tłuszczu przedmiot zostanie natychmiast pokryty skórką i usmażony, uszczelniając nadzienie w środku. Smaż przez około 1-2 minuty na średnim ogniu.
Krok 10:
Odwróć łyżką cedzakową na drugą stronę i smaż przez taki sam czas. Ważne jest, aby nie odwracać przedmiotu obrabianego, w przeciwnym razie olej zacznie się rozpryskiwać, gdy bulion zostanie do niego wlany.
Krok 11:
Połóż gotowe białe na ręcznikach papierowych lub serwetkach, pozwól, aby nadmiar tłuszczu spłynął, ostudź przed degustacją.
białka tatarskie z mięsem-soczyste i bardzo smaczne danie, które przygotowuje się jednym tchem! Tradycyjnie takie ciasta podawane są ze świeżymi warzywami, różnymi sosami, świeżymi ziołami. Są bardzo soczyste dzięki uszczelnieniu powierzchni podczas smażenia, dlatego są najpierw smażone wgłębieniem w dół!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g