skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj jajka i wbij do miski. Dodaj cukier i szczyptę soli. Sól należy dodać, aby smak tostów był jaśniejszy, ale ten składnik wcale nie jest obowiązkowy.
Krok 2:
Dokładnie ubij miksturę widelcem lub trzepaczką, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ten etap zajął mi około dwóch minut.
Krok 3:
Wlej mleko do mieszanki jajecznej i ponownie dokładnie wymieszaj przez kilka minut.
Krok 4:
Pokrój biały chleb na porcje o grubości półtora centymetra. Nawiasem mówiąc, uważa się, że jeśli ugotujesz wczorajszą świeżość z suszonego chleba, tosty okażą się jeszcze smaczniejsze!
Krok 5:
Podgrzej małą patelnię na dużym ogniu. Następnie zmniejsz ogień do średniego i rozpuść masło na patelni. Zanurz chleb w mieszance jajecznej ze wszystkich stron i natychmiast smaż przez dwie do trzech minut. Okresowo warto podnosić toast i monitorować kolor. Ponieważ cukier jest obecny w mieszance jajecznej, tosty mogą się szybko przypalić, jeśli ogień jest zbyt duży.
Krok 6:
Po upieczeniu tostów odwróć je na drugą stronę i smaż przez kolejne dwie minuty. Podawaj na gorąco.
podana ilość mieszanki jajecznej wystarczyła mi na dziewięć dużych kromek chleba. Ale będzie to już zależeć od tego, które jaja kurze zostaną użyte: kategorie C2 lub C0. Powodem jest wielkość i waga samych jaj.
bardzo proste, niedrogie i przytulne danie, które dostałem. Nie wiem, czy ktoś może pozostać wobec nich obojętny?
W końcu takie tosty będą idealnie połączone z masłem i dżemem lub dżemem, skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną. Istnieje wiele opcji! Dlatego każdy może znaleźć słodki dodatek do swoich upodobań.
tosty gotują się bardzo szybko. Dosłownie, przygotowując poranną kawę, możesz już mieć czas na ich upieczenie.
kiedyś takie tosty były częstymi gośćmi na naszym stole. I wydawały mi się szczególnie smaczne u mojej babci na osobistej działce. Nazywała to danie nie "francuskim tostem", ale"biednym rycerzem".
ale z czasem danie jakoś zapomniało... I dobrze, że przypomniałem sobie ten przepis! W końcu moi domownicy z przyjemnością jedli te słodkie tosty. Nawiasem mówiąc, podczas pieczenia nieznośnie apetyczne aromaty dochodzą z kuchni-polizasz palce!
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g