skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do nadzienia. Ser i twardy ser wcieramy na grubej tarce. Obierz i posiekaj cebulę. Szczypiorek i pietruszkę myjemy i siekamy - pietruszkę wstępnie odcinamy łodygi.
Krok 2:
Wbij jajka do małej miski i wstrząśnij widelcem.
Krok 3:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, jednocześnie rozłóż białą posiekaną cebulę i mięso mielone, dodaj sól i przyprawy do smaku. Dusić na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż ciecz odparuje-około 15 minut. Smakujemy mięso mielone, w razie potrzeby dostosowujemy.
Krok 4:
Wymieszaj wszystkie produkty do nadzienia w wygodnej głębokiej misce: mięso mielone, ser serowy, twardy ser i zioła. Wlej masę jajeczną, pozostawiając trochę do smarowania ciasta. Smakujemy nadzienie i regulujemy solą i pieprzem.
Krok 5:
Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Mam opakowanie o wadze 1 kg, które podzieliłem na 2 części i wziąłem połowę ciasta. Podzieliłem wyciętą warstwę na kolejne 2 części, ponieważ potrzebujemy dwóch arkuszy. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 23 na 30 centymetrów. Rozwałkowałem na silikonowej macie, nie posypałem mąką. W ten sam sposób rozwałkuj drugi kawałek ciasta.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub papierem do pieczenia, odcinając kawałek o odpowiednim rozmiarze. Posmaruj podstawę stopionym masłem i lekko posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozłóż jeden arkusz ciasta.
Krok 7:
Rozłóż nadzienie, pozostawiając nienaruszone krawędzie.
Krok 8:
Połóż drugi arkusz ciasta na wierzchu i mocno ściśnij krawędzie.
Krok 9:
Smarujemy obrabiany przedmiot masą jajeczną i wykonujemy dowolne nakłucia widelcem w kilku miejscach, aby para mogła uciec.
Krok 10:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, aż będzie rumiane i całkowicie ugotowane.
zamiast mielonego kurczaka możesz użyć wieprzowiny. Możesz również dodać trochę masła do nadzienia, aby poprawić smak. Świeży koperek nadaje się również jako zieleń. Trochę wysiłku i apetyczne wypieki pojawią się na twoim stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser z mleka krowiego - 260 kcal/100g
- Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g