Greckie ciasto warstwowe

domowe pikantne wypieki z greckich przepisów. Szybki i bardzo udany przepis na pyszne ciasto francuskie z połączonym nadzieniem z mięsa mielonego, ziół, sera feta i twardego sera. Pyszne na ciepło i na zimno. Bardzo satysfakcjonujące. Wypij swój ulubiony napój i poczęstuj znajomych!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 48 % 25 g
węglowodany 29 % 15 g
333 kcal
IG: 0 / 93 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Ser i twardy ser wcieramy na grubej tarce. Obierz i posiekaj cebulę. Szczypiorek i pietruszkę myjemy i siekamy - pietruszkę wstępnie odcinamy łodygi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do małej miski i wstrząśnij widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, jednocześnie rozłóż białą posiekaną cebulę i mięso mielone, dodaj sól i przyprawy do smaku. Dusić na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż ciecz odparuje-około 15 minut. Smakujemy mięso mielone, w razie potrzeby dostosowujemy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystkie produkty do nadzienia w wygodnej głębokiej misce: mięso mielone, ser serowy, twardy ser i zioła. Wlej masę jajeczną, pozostawiając trochę do smarowania ciasta. Smakujemy nadzienie i regulujemy solą i pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Mam opakowanie o wadze 1 kg, które podzieliłem na 2 części i wziąłem połowę ciasta. Podzieliłem wyciętą warstwę na kolejne 2 części, ponieważ potrzebujemy dwóch arkuszy. Rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach około 23 na 30 centymetrów. Rozwałkowałem na silikonowej macie, nie posypałem mąką. W ten sam sposób rozwałkuj drugi kawałek ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub papierem do pieczenia, odcinając kawałek o odpowiednim rozmiarze. Posmaruj podstawę stopionym masłem i lekko posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozłóż jeden arkusz ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie, pozostawiając nienaruszone krawędzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż drugi arkusz ciasta na wierzchu i mocno ściśnij krawędzie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smarujemy obrabiany przedmiot masą jajeczną i wykonujemy dowolne nakłucia widelcem w kilku miejscach, aby para mogła uciec.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut, aż będzie rumiane i całkowicie ugotowane.

zamiast mielonego kurczaka możesz użyć wieprzowiny. Możesz również dodać trochę masła do nadzienia, aby poprawić smak. Świeży koperek nadaje się również jako zieleń. Trochę wysiłku i apetyczne wypieki pojawią się na twoim stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser z mleka krowiego - 260   kcal/100g
  • Ser owczy ser 50% tłuszczu - 370   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy