skład / składniki
metoda gotowania
w misce lub innym pojemniku zrób ciasto. Aby to zrobić, rozcieńczyć ciepłą wodę (od 30 do 37 stopni Celsjusza) i suche drożdże. Włóż cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw na chwilę, aż na powierzchni wody pojawi się piana.
w głębokiej misce przesiać mąkę, dodać sól. Gdy ciasto się pojawi, wlej je do miski z mąką, dodaj trochę oleju roślinnego (słonecznikowego lub oliwkowego) i zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Gotowe ciasto posyp mąką, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschło i umieść w ciepłym miejscu na około 40-50 minut.
W tym czasie ciasto powinno podwoić się dzięki działaniu drożdży. Zagnieść i wymieszać, ponownie dodając trochę mąki. Następnie podziel na 3 równe części i zwiń z nich kulki.
posyp powierzchnię stołu mąką i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kulkę ciasta w okrąg o średnicy mniej więcej równej wielkości patelni, na której będą pieczone ciasta.
rozgrzej patelnię nieprzywierającą o małej średnicy (20-22 cm) na dużym ogniu. Umieść rozwałkowaną tortillę na patelni bez dodawania oleju lub tłuszczu. Piecz tortillę na średnim ogniu z jednej strony przez 3 do 4 minut. Gdy tylko pojawią się na nim złotobrązowe plamki, ostrożnie podważ i odwróć go na drugą stronę. Upiecz tortillę z drugiej strony na złoty kolor i połóż na talerzu.
usmaż wszystkie tortille, każdy po kolei, i przenieś na talerz, układając je jeden na drugim. Gdy wszystkie tortille będą gotowe, należy je przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na około 5 minut. Więc staną się jeszcze bardziej miękkie.
przechowuj takie ciasta w temperaturze pokojowej w zamkniętej torbie, aby nie wyschły.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g