tortille drożdże mąka woda

bardzo proste, niedrogie i całkowicie niedrogie! Tortille drożdże mąka woda-chude pieczywo, jak to się nazywa, w pośpiechu. Takie domowe wypieki wykonane własnymi rękami można zastąpić pysznym gruzińskim chlebem pita lub przaśnymi bułeczkami. To nieskomplikowane danie zawsze pomoże, jeśli chleb nagle skończy się w domu lub chcesz świeżego ciasta na herbatę.
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 45 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

w misce lub innym pojemniku zrób ciasto. Aby to zrobić, rozcieńczyć ciepłą wodę (od 30 do 37 stopni Celsjusza) i suche drożdże. Włóż cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw na chwilę, aż na powierzchni wody pojawi się piana.

w głębokiej misce przesiać mąkę, dodać sól. Gdy ciasto się pojawi, wlej je do miski z mąką, dodaj trochę oleju roślinnego (słonecznikowego lub oliwkowego) i zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Gotowe ciasto posyp mąką, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym, aby nie wyschło i umieść w ciepłym miejscu na około 40-50 minut.

W tym czasie ciasto powinno podwoić się dzięki działaniu drożdży. Zagnieść i wymieszać, ponownie dodając trochę mąki. Następnie podziel na 3 równe części i zwiń z nich kulki.

posyp powierzchnię stołu mąką i za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kulkę ciasta w okrąg o średnicy mniej więcej równej wielkości patelni, na której będą pieczone ciasta.

rozgrzej patelnię nieprzywierającą o małej średnicy (20-22 cm) na dużym ogniu. Umieść rozwałkowaną tortillę na patelni bez dodawania oleju lub tłuszczu. Piecz tortillę na średnim ogniu z jednej strony przez 3 do 4 minut. Gdy tylko pojawią się na nim złotobrązowe plamki, ostrożnie podważ i odwróć go na drugą stronę. Upiecz tortillę z drugiej strony na złoty kolor i połóż na talerzu.

usmaż wszystkie tortille, każdy po kolei, i przenieś na talerz, układając je jeden na drugim. Gdy wszystkie tortille będą gotowe, należy je przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na około 5 minut. Więc staną się jeszcze bardziej miękkie.

przechowuj takie ciasta w temperaturze pokojowej w zamkniętej torbie, aby nie wyschły.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy