skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Przygotuj składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Weź mąkę najwyższej jakości, przesiej ją przez drobne sito, aby nasycić tlenem.
Krok 2:
Wlej mąkę do głębokiego naczynia. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Na środku wzgórza mąki zrób dziurę i wbij do niej 2 jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3:
W małych porcjach wlej mleko do miski i zagnieść ciasto. Pozostaw gotowe ciasto na 20 minut na odpoczynek.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj krem. Przygotuj dla niego wszystkie potrawy. Lepiej jest wziąć twaróg, który nie jest zbyt suchy i nie jest gruboziarnisty.
Krok 5:
Raz lub dwa razy przetrzyj twaróg przez drobne sito. Powinna być drobnoziarnista masa.
Krok 6:
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Lepiej zrobić to mikserem lub blenderem.
Krok 7:
W kilku seriach dodaj puree z twarogu do masła i ubij całą masę, aż będzie gładka. Krem jest przewiewny i delikatny.
Krok 8:
Do wypoczętego ciasta dodaj roztopione masło. Możesz stopić masło w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj ciasto.
Krok 9:
Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej na żeliwnej) z 2 stron, aż będą ugotowane. Przed pierwszym naleśnikiem należy posmarować patelnię cienką warstwą oleju (roślinnego lub kremowego, według własnego uznania). Gotowe naleśniki niech lekko ostygną. Aby to zrobić, po prostu układam je w jednej warstwie na dużej planszy.
Krok 10:
Z schłodzonych naleśników uformuj ciasto. Aby to zrobić, po prostu posmaruj każdy naleśnik warstwą kremu, układając je jeden na drugim. Zachowaj trochę kremu na boki i górę.
Krok 11:
Do dekoracji weź świeże lub konserwowane jagody, które znajdziesz. Wziąłem maliny, truskawki, morwy i trochę jagód. W rzeczywistości potrzebujemy znacznie mniej jagód niż na zdjęciu:)
Krok 12:
Udekoruj ciasto naleśnikowe według własnych upodobań. Zamiast jagód można polać polewą czekoladową, posypać płatkami kokosowymi.
Krok 13:
Przed podaniem wskazane jest pozostawienie ciasta w lodówce, aby krem się związał i ciasto było łatwe do pokrojenia. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g