ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym i jagodami na patelni

cała rodzina będzie zachwycona takim deserem! Ciasto naleśnikowe z kremem twarogowym okazuje się bardzo, bardzo smaczne, a także eleganckie! Jest łatwo przygotowany, ale będziesz musiał spędzić czas, ponieważ smażenie naleśników nie jest bardzo szybkie.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 54 % 25 g
241 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto naleśnikowe? Przygotuj składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Weź mąkę najwyższej jakości, przesiej ją przez drobne sito, aby nasycić tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę do głębokiego naczynia. Dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj. Na środku wzgórza mąki zrób dziurę i wbij do niej 2 jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach wlej mleko do miski i zagnieść ciasto. Pozostaw gotowe ciasto na 20 minut na odpoczynek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj krem. Przygotuj dla niego wszystkie potrawy. Lepiej jest wziąć twaróg, który nie jest zbyt suchy i nie jest gruboziarnisty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Raz lub dwa razy przetrzyj twaróg przez drobne sito. Powinna być drobnoziarnista masa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, aż będzie puszyste. Lepiej zrobić to mikserem lub blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kilku seriach dodaj puree z twarogu do masła i ubij całą masę, aż będzie gładka. Krem jest przewiewny i delikatny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do wypoczętego ciasta dodaj roztopione masło. Możesz stopić masło w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej na żeliwnej) z 2 stron, aż będą ugotowane. Przed pierwszym naleśnikiem należy posmarować patelnię cienką warstwą oleju (roślinnego lub kremowego, według własnego uznania). Gotowe naleśniki niech lekko ostygną. Aby to zrobić, po prostu układam je w jednej warstwie na dużej planszy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z schłodzonych naleśników uformuj ciasto. Aby to zrobić, po prostu posmaruj każdy naleśnik warstwą kremu, układając je jeden na drugim. Zachowaj trochę kremu na boki i górę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do dekoracji weź świeże lub konserwowane jagody, które znajdziesz. Wziąłem maliny, truskawki, morwy i trochę jagód. W rzeczywistości potrzebujemy znacznie mniej jagód niż na zdjęciu:)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj ciasto naleśnikowe według własnych upodobań. Zamiast jagód można polać polewą czekoladową, posypać płatkami kokosowymi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przed podaniem wskazane jest pozostawienie ciasta w lodówce, aby krem się związał i ciasto było łatwe do pokrojenia. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy