skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec leniwe chaczapuri z twarogiem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, jajko-C1 lub co. Mleko i twarożek nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Do głębokiej miski, w której wygodnie będzie mieszać składniki, przesiej większość mąki. Dodaj do niego proszek do pieczenia, sól i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 3:
W małych porcjach wlej mleko do mąki i wymieszaj, aby nie tworzyć grudek.
Krok 4:
Umyj jajko mydłem. Rozbij go na ciasto i dokładnie ugniataj. Pozostaw ciasto na 10 minut, aby gluten się rozdzielił.
Krok 5:
Następnie przełóż twaróg do ciasta i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. W razie potrzeby dodaj mąkę w małych porcjach.
Krok 6:
Weź patelnię, lepiej, jeśli jest z grubym dnem, aby chaczapuri było bardziej równomiernie upieczone. Posmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym i podgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i umieść ciasto na patelni. Spłaszcz górę szpatułką lub łyżką. Przykryj i piecz, aż lekko się zarumieni. Posmaruj wierzch olejem roślinnym i odwróć na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek lub talerza.
Krok 7:
Sposób z talerzem wydaje mi się wygodniejszy. Najpierw przykryj patelnię talerzem, Odwróć patelnię do góry nogami. Chaczapuri będzie na talerzu. Za pomocą szpatułki ostrożnie przenieś go z powrotem na patelnię. Dokładny czas pieczenia zależy od patelni i kuchenki, na której będziesz gotować. Skoncentruj się na wyglądzie chaczapuri.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal / 100g