leniwe chaczapuri z twarogiem na patelni

pyszne, nie drogie śniadanie lub przekąska w pracy w 30 minut. Szybkie leniwe chaczapuri z twarogiem dla tych, którzy nie mają czasu i umiejętności w wyrabianiu ciasta. Wszystko szybko wymieszaj, a następnie po prostu upiecz na patelni. To pyszne można jeść tak po prostu, bez niczego lub z warzywami i wszystkimi dostępnymi produktami.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 26 % 9 g
węglowodany 43 % 15 g
175 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec leniwe chaczapuri z twarogiem na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości, jajko-C1 lub co. Mleko i twarożek nadają się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do głębokiej miski, w której wygodnie będzie mieszać składniki, przesiej większość mąki. Dodaj do niego proszek do pieczenia, sól i wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małych porcjach wlej mleko do mąki i wymieszaj, aby nie tworzyć grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajko mydłem. Rozbij go na ciasto i dokładnie ugniataj. Pozostaw ciasto na 10 minut, aby gluten się rozdzielił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie przełóż twaróg do ciasta i dobrze wymieszaj, aż będzie gładki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. W razie potrzeby dodaj mąkę w małych porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię, lepiej, jeśli jest z grubym dnem, aby chaczapuri było bardziej równomiernie upieczone. Posmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym i podgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i umieść ciasto na patelni. Spłaszcz górę szpatułką lub łyżką. Przykryj i piecz, aż lekko się zarumieni. Posmaruj wierzch olejem roślinnym i odwróć na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek lub talerza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sposób z talerzem wydaje mi się wygodniejszy. Najpierw przykryj patelnię talerzem, Odwróć patelnię do góry nogami. Chaczapuri będzie na talerzu. Za pomocą szpatułki ostrożnie przenieś go z powrotem na patelnię. Dokładny czas pieczenia zależy od patelni i kuchenki, na której będziesz gotować. Skoncentruj się na wyglądzie chaczapuri.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal / 100g

Podobne przepisy