bułka pita z jajkiem i ogórkiem

proste produkty, szybkie, pyszne, wiosenne! Bułka pita z jajkiem i ogórkiem z wyglądu jest delikatna i lekka. Jest dobry na śniadanie, jako przekąska na świątecznym stole lub jako przekąska do pracy lub szkoły.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 41 % 17 g
241 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z jajkiem i ogórkiem? Przygotuj wskazane składniki. Lepiej jest wziąć chleb pita składający się z kilku gęstych arkuszy. Ogórki są świeże, średniej wielkości. Biorę rosyjski ser, ale możesz wziąć dowolny smak, nawet o specyficznym smaku - sprawi, że przekąska będzie bardziej oryginalna. Lepiej jest wziąć domowy majonez lub zastąpić go gęstą śmietaną z musztardą i przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wstępnie ugotowane jaja kurze schłodź i obierz. Opłucz świeże koperek pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz. W głębokiej misce zetrzyj jajka, dodaj drobno posiekany koperek i łyżkę majonezu. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innej misce połącz starty ser, ząbki czosnku przepuszczone przez prasę i majonez. Mieszaninę również dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lepiej zrobić przekąskę po uprzednim przygotowaniu nadzienia, aby podczas zwijania bułki chleb pita nie rozerwał się od tego, co już nasączono nadzieniem. Połóż arkusz chleba pita na stole. Posmaruj pierwszy arkusz chleba pita mieszanką jajek i kopru włoskiego, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni chleba pita.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż drugi arkusz chleba pita na nadzieniu z jajkiem. Opłucz świeże ogórki i osusz. Za pomocą Krajarki do warzyw wykonaj cienkie paski na całej długości ogórka lub po prostu pokrój nożem tak cienko, jak to możliwe. Posmaruj chleb pita majonezem i ułóż posiekany świeży ogórek na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż trzeci arkusz chleba pita na warstwie ogórków. Na chleb pita równomiernie rozprowadź mieszankę sera, czosnku i majonezu. Natychmiast delikatnie zwiń chleb pita z nadzieniem. Spróbuj mocno zwinąć, ale tak, aby chleb pita się nie rozerwał.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń bułkę pita w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby masa była zagęszczona, a chleb pita nasycony nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj schłodzoną gotową bułkę. Aby podać rolkę, wyjmij ją z folii i pokrój ostrym nożem na porcje o grubości 1,5-2 centymetrów.

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal / 100g
  • Pita - 277   kcal/100g

Podobne przepisy