skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę pita z jajkiem i ogórkiem? Przygotuj wskazane składniki. Lepiej jest wziąć chleb pita składający się z kilku gęstych arkuszy. Ogórki są świeże, średniej wielkości. Biorę rosyjski ser, ale możesz wziąć dowolny smak, nawet o specyficznym smaku - sprawi, że przekąska będzie bardziej oryginalna. Lepiej jest wziąć domowy majonez lub zastąpić go gęstą śmietaną z musztardą i przyprawami.
Krok 2:
Wstępnie ugotowane jaja kurze schłodź i obierz. Opłucz świeże koperek pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz. W głębokiej misce zetrzyj jajka, dodaj drobno posiekany koperek i łyżkę majonezu. Dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Krok 3:
W innej misce połącz starty ser, ząbki czosnku przepuszczone przez prasę i majonez. Mieszaninę również dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Lepiej zrobić przekąskę po uprzednim przygotowaniu nadzienia, aby podczas zwijania bułki chleb pita nie rozerwał się od tego, co już nasączono nadzieniem. Połóż arkusz chleba pita na stole. Posmaruj pierwszy arkusz chleba pita mieszanką jajek i kopru włoskiego, równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni chleba pita.
Krok 5:
Połóż drugi arkusz chleba pita na nadzieniu z jajkiem. Opłucz świeże ogórki i osusz. Za pomocą Krajarki do warzyw wykonaj cienkie paski na całej długości ogórka lub po prostu pokrój nożem tak cienko, jak to możliwe. Posmaruj chleb pita majonezem i ułóż posiekany świeży ogórek na wierzchu.
Krok 6:
Połóż trzeci arkusz chleba pita na warstwie ogórków. Na chleb pita równomiernie rozprowadź mieszankę sera, czosnku i majonezu. Natychmiast delikatnie zwiń chleb pita z nadzieniem. Spróbuj mocno zwinąć, ale tak, aby chleb pita się nie rozerwał.
Krok 7:
Zawiń bułkę pita w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby masa była zagęszczona, a chleb pita nasycony nadzieniem.
Krok 8:
Podawaj schłodzoną gotową bułkę. Aby podać rolkę, wyjmij ją z folii i pokrój ostrym nożem na porcje o grubości 1,5-2 centymetrów.
jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal / 100g
- Pita - 277 kcal/100g