skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę pszenną z dynią w mleku? Myjemy dynię, kroimy na duże kawałki, a następnie kroimy je na małe kwadraty. Możesz zetrzeć dynię.
Krok 2:
Wlej kaszę pszenną do głębokiej miski i spłucz w kilku wodach, aż stanie się przezroczysta, jednocześnie pozbywając się śmieci, które wypłyną na powierzchnię.
Krok 3:
Wlej wodę i mleko do rondla. Lepiej jest wziąć patelnię z grubym dnem. Stawiamy go na średnim ogniu i czekamy na gotowanie. Usuń powstałą piankę.
Krok 4:
Wlej płatki na patelnię, dodaj sól i cukier, wszystko dobrze wymieszaj. Robimy umiarkowany ogień i gotujemy owsiankę przez 15 minut podczas mieszania. Ponownie usunąłem piankę.
Krok 5:
Po tym czasie zad zacznie puchnąć.
Krok 6:
Dodaj posiekaną dynię do garnka. Wymieszaj i gotuj wszystko na małym ogniu z częstym mieszaniem przez 15 minut, próbując dotknąć dna, aby nic się nie przypaliło.
Krok 7:
Owsianka jest prawie gotowa. Dodaj masło, przykryj patelnię pokrywką, zawiń ciepłym ręcznikiem i pozwól mu parzyć przez 40 minut. Przed podaniem ponownie dobrze wymieszaj owsiankę. Nasze danie jest gotowe!
uwielbiam robić różne potrawy z dyni. Po prostu pieczę i podaję z miodem, robię z niego ciasteczka, gotuję też różne płatki zbożowe. Wcześniej gotowałem głównie owsiankę dyniową z ryżem i kaszą jaglaną, teraz spróbowałem tej opcji, która mnie i mojej rodzinie przypadła do gustu. Moja babcia przypomniała mi, że często w dzieciństwie gotowała dla mnie i mojego brata taką owsiankę w garnku - w takich naczyniach owsianka okazuje się znacznie smaczniejsza, więc następnym razem wyjmę też mały żeliwny garnek z moich zapasów i ugotuję w nim owsiankę. Wiem, że dynia jest bardzo zdrowa, a jej jedzenie w różnych formach przyczynia się do poprawy zdrowia. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i wspomaga usuwanie toksyn, toksyn i złego cholesterolu z organizmu. W tym warzywie jest dużo potasu, dlatego jego stosowanie normalizuje pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Jedz i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g