owsianka pszenna z dynią na mleku

pyszne i zdrowe śniadanie spodoba się dzieciom i dorosłym. Owsianka pszenna z dynią w mleku jest bardzo satysfakcjonująca. A taka owsianka wygląda bardzo pięknie - jest jasna i kolorowa. Spróbuj dodać owoce lub jagody do takiej owsianki, a także możesz dodać proszek kakaowy, a następnie owsianka będzie czekoladowa.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 69 % 20 g
133 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę pszenną z dynią w mleku? Myjemy dynię, kroimy na duże kawałki, a następnie kroimy je na małe kwadraty. Możesz zetrzeć dynię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kaszę pszenną do głębokiej miski i spłucz w kilku wodach, aż stanie się przezroczysta, jednocześnie pozbywając się śmieci, które wypłyną na powierzchnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę i mleko do rondla. Lepiej jest wziąć patelnię z grubym dnem. Stawiamy go na średnim ogniu i czekamy na gotowanie. Usuń powstałą piankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płatki na patelnię, dodaj sól i cukier, wszystko dobrze wymieszaj. Robimy umiarkowany ogień i gotujemy owsiankę przez 15 minut podczas mieszania. Ponownie usunąłem piankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym czasie zad zacznie puchnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj posiekaną dynię do garnka. Wymieszaj i gotuj wszystko na małym ogniu z częstym mieszaniem przez 15 minut, próbując dotknąć dna, aby nic się nie przypaliło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Owsianka jest prawie gotowa. Dodaj masło, przykryj patelnię pokrywką, zawiń ciepłym ręcznikiem i pozwól mu parzyć przez 40 minut. Przed podaniem ponownie dobrze wymieszaj owsiankę. Nasze danie jest gotowe!

uwielbiam robić różne potrawy z dyni. Po prostu pieczę i podaję z miodem, robię z niego ciasteczka, gotuję też różne płatki zbożowe. Wcześniej gotowałem głównie owsiankę dyniową z ryżem i kaszą jaglaną, teraz spróbowałem tej opcji, która mnie i mojej rodzinie przypadła do gustu. Moja babcia przypomniała mi, że często w dzieciństwie gotowała dla mnie i mojego brata taką owsiankę w garnku - w takich naczyniach owsianka okazuje się znacznie smaczniejsza, więc następnym razem wyjmę też mały żeliwny garnek z moich zapasów i ugotuję w nim owsiankę. Wiem, że dynia jest bardzo zdrowa, a jej jedzenie w różnych formach przyczynia się do poprawy zdrowia. Korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i wspomaga usuwanie toksyn, toksyn i złego cholesterolu z organizmu. W tym warzywie jest dużo potasu, dlatego jego stosowanie normalizuje pracę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko nadciśnienia. Jedz i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy